avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... in ce conditii ma poate \"obliga\" angajatorul italian ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

in ce conditii ma poate "obliga" angajatorul italian sa demisionez?

Buna ziua

Problema mea imi pare a fi destul de complicata, de aceea am apelat la acest forum, pentru ca incepe sa ma depaseasca. Situatia este urmatoarea: lucrez de un an in italia, contract de munca indeterminat, vanzatoare nivelul 4. A mers totul bine pana acum vreo 2 luni, cand patronul meu m-a vazut ca salut o persoana (cea care lucra la magazin inainte ca eu sa fiu angajata). Atunci m-a acuzat de "neloialitate" si de atunci ma cam...persecuta, daca asta ar fi cuvantul potrivit.
Am presimtirea ca vrea sa ma concedieze, nu stiu in ce masura are acest drept si in ce conditii si nici nu stiu daca cele de mai sus constituie un real motiv pentru aceasta. As vrea sa am cateva informatii care sa ma pregateasca macar moral pentru ce cred eu ca urmeaza.
Din cate am inteles, persoana pe care eu am salutat-o a fost concediata in momentul in care a spus ca pleaca in concediu matern. Evident ca lucrurile nu au fost simple, iar doamna s-a dus la sindicat si din cate stiu si-a rezolvat acolo problema cu angajatorul.
Am citit legislatia din domeniu, stiu ca nu ma poate concedia chiar atat de simplu, nu are cauza justa, am martori cum ca imi fac meseria cat pot de bine. Imi place ceea ce fac, sunt multumita de locul meu de munca si de remuneratie, doar ca a devenit totul foarte greoi, mereu ma ameninta mai mult sau mai putin direct cu concedierea, incearca mereu sa ma faca sa cred ca munca mea nu valoreaza nimic (repet, am martori care stiu cat de serioasa sunt la locul de munca, nu stiu daca e relevant). Increderea mea in mine si job-ul pe care il am conteaza enorm pentru mine...ca pentru toata lumea, de altfel.
Ca sa inchei povestea lacrimogena :D, mentionez urmatorul lucru pe care il consider o eroare enorma din partea mea, pe care nu am stiut sa o gestionez (de aceea si scriu pe acest forum).
Dupa intamplarea cu "neloialitatea", patronul a venit intr-o zi la mine acasa (!) si mi-a spus ca nu poate sa aiba incredere in mine si deci ca trebuie "sa ne despartim"; nu ma asteptam la asta, credeam ca vine sa-mi comunice orarul de munca fiind in zona. Dupa care mi-a dat o foaie "risoluzione del rapporto di lavoro di comune accordo",:stunned: mi-a spus ca nu e nimic grav, ca el ma asteapta si ma plateste pana imi gasesc un alt loc de munca. Eroarea mea fatala a fost ca am semnat, ramanand totusi nedatata. A doua zi m-a sunat si mi-a spus sa uit totul, sa arunc documentul si sa ma intorc la munca #-o. As dori sa stiu cum ma poate afecta acest lucru, nu am gasit pana acum informatii.
Ce trebuie neaparat sa stiu? Cum ma pot asigura ca nu ma poate concedia? Sunt o cauza pierduta?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:39, 26 Februarie 2012
acest site este bazat pe legislatie romaneasca...dvs. vi sse aplica legislatia din Italia, care este diferita.....in orice caz in nici un sistem de drept al UE nu va poate obliga nimeni sa va dati demisia....consultati un avocat din Italia...
legislatia romaneasca nu se aplica in Italia....
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
va multumesc pentru sfat :)
Potrivit legislatiei italiene , un muncitor nu poate fi concediat fără un motiv justificat,
respectiv:
- lipsuri grave observate în desfăşurarea activităţii muncitorului şi îndeplinirea obligaţiilor sale contractuale;
- motive justificate rezultate din exigenţe de organizare şi producţie ale întreprinderii.
Este necesar ca patronul să vă notifice în scris concedierea, altfel aceasta nu este valabilă. În termen de 15 zile, salariatul are dreptul să solicite în scris motivele pentru care a fost concediat iar, în 7 zile de la primirea cererii, patronul este obligat să îi răspundă.

După ce a fost primită scrisoarea de concediere este posibilă contestarea acesteia. Contestaţia trebuie făcută în termen de 60 de zile de la primirea scrisorii de concediere.

În Italia, conflictele individuale de muncă sunt reglementate la nivel general de Legea 553/1973 privind domeniul conflictelor individuale de muncă şi conflictele privind pensiile şi asigurările sociale obligatorii, precum şi de Codul de procedură civilă (art. 409, 410, 412, 413, 415 etc.), iar în detaliu de contractele colective de muncă încheiate de organizaţiile patronale şi sindicale reprezentative, valabile pentru fiecare sector de activitate.

Cetăţenii români care lucrează pe teritoriul Italiei şi cărora le sunt încălcate drepturile de muncă se pot adresa Inspecţiei Muncii din cadrul Direcţiei Provinciale de Muncă din zona unde îşi desfăşoară activitatea, atât direct, cât şi prin intermediul altor instituţii/organizaţii.
multumesc pentru informatii.
freeelis a scris:

Potrivit legislatiei italiene , un muncitor nu poate fi concediat fără un motiv justificat,
respectiv:
- lipsuri grave observate în desfăşurarea activităţii muncitorului şi îndeplinirea obligaţiilor sale contractuale;
- motive justificate rezultate din exigenţe de organizare şi producţie ale întreprinderii.
Este necesar ca patronul să vă notifice în scris concedierea, altfel aceasta nu este valabilă. În termen de 15 zile, salariatul are dreptul să solicite în scris motivele pentru care a fost concediat iar, în 7 zile de la primirea cererii, patronul este obligat să îi răspundă.

După ce a fost primită scrisoarea de concediere este posibilă contestarea acesteia. Contestaţia trebuie făcută în termen de 60 de zile de la primirea scrisorii de concediere.

În Italia, conflictele individuale de muncă sunt reglementate la nivel general de Legea 553/1973 privind domeniul conflictelor individuale de muncă şi conflictele privind pensiile şi asigurările sociale obligatorii, precum şi de Codul de procedură civilă (art. 409, 410, 412, 413, 415 etc.), iar în detaliu de contractele colective de muncă încheiate de organizaţiile patronale şi sindicale reprezentative, valabile pentru fiecare sector de activitate.

Cetăţenii români care lucrează pe teritoriul Italiei şi cărora le sunt încălcate drepturile de muncă se pot adresa Inspecţiei Muncii din cadrul Direcţiei Provinciale de Muncă din zona unde îşi desfăşoară activitatea, atât direct, cât şi prin intermediul altor instituţii/organizaţii.

=D>=D>:bow:

felicitari pentru raspuns!!!

ma intreb insa daca nu are nici o repercusiune faptul ca a semnat incetarea contractului prin acorsul partilor deoarece risoluzione del rapporto di lavoro di comune accordo asta inseamna
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi recuperez tfr dupa ce am lucrat 6 ani in italia la aceeasi coperativa ? 21elena21 21elena21 In anul 2009 septembrie am inceput sa lucrez in Italia la o coperativa agricola cu contract pe perioada determinata . Primul contract a fost pe 5 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Accident de munca in italia ancaiftode ancaiftode Tatal meu a suferit un accident de munca in Italia in noiembrie 2011, i-a cazut lama unui motostivuitor pe picior si i l-a fracturat grav (operatii, ... (vezi toată discuția)