Avand in vedere o problema controversata si anume momentul la care se apreciaza competenta teritoriala a instantei in materie de divort, vreau sa comentam solutiile intantelor in sensul admiterii sau respingerii acestei exceptii la urmatorul caz.
sotia paraseste domiciliul conjugal , si se stabileste in lacalitatea X. dupa ce ea pleaca, sotul introduce actiunea la domiciliul comun , Y, dar , inainte de primul termen de judecata paraseste si el domiciliul in localitatea Z. ce instanta apreciati a fi competenta avand in vedere prevederile art. 607 Cod proc civ.
Daca la data introducerii cererii de divort unul dintre soti mai locuia la in raza teritoriala a instantei ultimului domiciliu comun, faptul ca acesta si-a schimbat domiciliul intr-o alta localitate si niciunul dintre soti nu mai locuieste in circuscriptia instantei sesizate nu este de natura sa atraga necompetenta acesteia.
Competenta insantelor nu se schimba in functie de domiciliul reclamantului. Altfel ce facem, invocam exceptia ori de cate ori are reclamantul chef sa se mute?
Faptul ca s-a admis exceptia denota nestiinta din partea judecatorului. Astfel domiciliul din momentul introducerii cererii de divort atrage competenta instantei nu domiciliul pe care il are reclamantul la primul termen de judecata, art 607 este clar in aceasta privinta.
Locul divortului
elisabeta5
Va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus divortul daca ultimul domiciliu comun si casatoria au fost in Ploiesti iar acum eu locuiesc in Constanta si sotul in ... (vezi toată discuția)