avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contraventie gresit completat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contraventie gresit completat

Buna din nefericire am luat in dat de 26.02.2012 o amenda pentru ca nu am avut asupra mea actele= talonu si asigurarea obligatorie, dar in procesu verbal este gresita marca auto pe care eu o conduceam insa este inmatriculata pe numele tatalui, In proces scrie conducatoru auto marca Renault cu nr de inmatriculare TM .. ... , dar ma aflam la bordu unui fiat stilo deci nu are cum sa exite nici o masina renault cu acest nr , se poate face ceva ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:01, 27 Februarie 2012
Nu este un motiv de nulitate prev. de art.16/17 din OG nr.2/2001
Verificati continutul procesului verbal si sub aspectele nulitatii absolute prev.de art.17 din actul normativ mentionat mai sus.
Prevederile legale in vigoare sunt instituite de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata prin Legea nr. 180/2002 , care stipuleaza cadrul general al constatarii si sanctionarii contraventiilor , si cuprinde norme juridice cu caracter principial in legatura cu modul de intocmire a procesului-verbal de constatare a contraventiei sau a contraventiilor, dupa caz, mentiunile obligatorii, pe care trebuie sa le contina acest proces-verbal, persoanele care pot avea calitatea de agenti constatatori , ca reprezentanti ai autoritatilor publice , abilitate prin lege sa constate si sa sanctioneze contraventiile , modul de contestare a procesului-verbal de constatare a contraventiei , regimul general al sanctiunilor contraventionale , al aplicarii si al executarii acestora (art. 5 – 10 si capitolele 3 si 5 din ordonanta).
Astfel :
Potrivit art. 16 alin. 1 – 7 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, mentiunile obligatorii pe care trebuie sa le contina procesul-verbal de constatare a contraventiei sunt conform textului invocat :
" Data si locul unde este incheiat ; numele , prenumele , calitatea si institutia din care face parte agentul constatator ; datele personale din actul de identitate , inclusiv codul numeric personal , ocupatia si locul de munca ale contravenientului ; descrierea faptei contraventionale , cu indicarea datei , orei si locului in care a fost savarsita , precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite ; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia ; indicarea societatii de asigurari , in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie ; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ , daca acesta prevede o asemenea posibilitate ; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea;
In cazul in care contravenientul este minor , procesul-verbal va cuprinde si numele , prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia ;
In momentul incheierii procesului-verbal , agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare.
Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal”.
Art. 17 din ordonanta , sanctioneaza , cu nulitatea absoluta , ce poate fi constatata din oficiu, omisiunile din procesul-verbal privind numele , prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului , iar in cazul persoanei juridice , lipsa denumirii si a sediului acesteia , a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator .
Referitor la incalcarea, de catre agentul constatator, a obligatiei prevazute in cuprinsul art. 16 alin. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 , de a aduce la cunostinta contravenientului , in momentul incheierii procesului-verbal , a dreptului de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare si de a consemna aceste obiectiuni, distinct, in procesul-verbal, la rubrica „Alte mentiuni”, teza a II-a a textului legal prevede sanctiunea nulitatii, fara a preciza, insa, astfel cum se procedeaza in cuprinsul art. 17 , natura acestei nulitati – absoluta sau relativa.
Se apreciaza ca , in cazul omiterii cerintei inscrise in alin. 7 al art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, sanctiunea pentru actul administrativ se impune a fi nulitatea relativa.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)
Nulitatea procesului verbal de constatare a contraventiei Jonny93 Jonny93 Va rog sa-mi spuneti daca lipsa mentiunii obiectiunilor contravenientului in procesul verbal de constatare a contraventiei duce la anularea acestuia ... (vezi toată discuția)
Contestatie p-v szilviakingastefan szilviakingastefan As avea o intrebare in legatura cu contestatia unui p-v de contraventie, in cazul in care la intocmirea p-v nu mi s-a acordat posibilitatea de a face ... (vezi toată discuția)