avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere femeie insarcinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere femeie insarcinata

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca,te pot da afara din firma(se fac restructurari)daca sunt insarcinata in 4 saptamani.
Ma puteti ajuta va rog cu un sfat ,aici nu stie nimeni ca sunt insarcinata insa imi este teama sa nu ma de-a afara.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 3 Iunie 2013
Foarte rau ca nu stie nimeni. Asa puteti fi concediata foarte usor.

Conf art 2 lit c OUG 96/2003 salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare.
Conf art 21 alin 1 lit a OUG 96/0203 este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul salariatei prevăzute la art. 2 lit. c din motive care au legatura directa cu starea sa.
Conf art 21 alin 3 OUG 96/0203 dispoziţiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Asadar informati angajatorul despre starea de graviditate si prezentatii un document medical care sa ateste aceasta situatie.
Stimate domn,va multumesc pt sfat .
As vrea sa stiti un lucru si anume :eu nu ma ascund de nimeni doar ca ,majoritatea femeilor anunta de sarcina cam pe la 3 luni si stiu foarte multe cazuri.Pana in trei luni se pot inatmpla multe ,o sarcina nu se poate prinde asa usor,exista riscul sa pierzi sarcina pana in trei luni.
Din acest motiv nu am anuntat,nu ma ascund de nimeni din contra ,sunt foarte fericita ca dupa 6 ani s-a intamplat minunea .
Da, va pot concedia si in situatia in care sunteti insarcinata .

Art.60 C.mun. prevede:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, daca inainte de emiterea deciziei de concediere nu ati anuntat angajatorul ca sunteti insarcinata , acesta este indreptatit sa va concedieze.
chiar acum am fost instiintata ca se resrange activitatea si ca mi se desface ctr de munca cf art 65(1) .
I-am spus ca sunt insarcinata si mi-a spus ca trebuie sa aduc de la medic ca sunt insarcinata si ca oricum imi va scadea salariul,adica imi va da sal minim.
Ce ma sfatuiti sa fac
Daca nu-l instiintati in scris , atunci are posibilitatea sa va concedieze.

Alte discuții în legătură

Perioada de sarcina morys morys Exiata vreo prevedere legala conform careia o angajata aflata in gravidie trbuie sa isi anunte angajatorul referitor la termenul de nastere sau mai stiu eu ce ... (vezi toată discuția)
Însărcinată de 11 săptămâni, angajată de 6. are voie angajatorul să mă dea afară? Anca1993 Anca1993 Daca sun insarcinata de 11 saptamani si lucrez de 6 saptamani,angajatorul are voie sa ma dea afara daca iam prezentat documentul precum sunt insarcinata (vezi toată discuția)
Pot lua cm inainte de preaviz amelia20100 amelia20100 am fost anuntata ca vom intra in preaviz sapt.viitoare.pot sa intru in cm inainte de preaviz?daca in timpul cm -ului aflu ca sunt insarcinata mai pot face cev ... (vezi toată discuția)