Imobilul nostru contine spatii comerciale sedii de firma la parter. Unul din acestea a fost scos la licitatie de o banca si cumparat de un tert. Va pun urmatoarele intrebari:
1. Noul proprietar de spatiu - societate comerciala - va deveni membru al asociatiei de proprietari care administreaza imobilul. Care este procedura? Se poate eschiva de la a deveni membru in asociatie?
2.Noul proprietar nu trebuie sa achite datoria vechiului proprietar daca exista? Nu -l pot forta decat prin conditionarea apei reci care trece prin asociatie, in rest are contracte de utilitati , gaz, electricitate separat...Am alte variante?
3. Noul proprietar de spatiu de la parter isi amenajeaza locatia. Trebuie sa prezinte la asociatie documente privind amenajarea interioara? Autorizari de constructie, etc?
4. Pentru a functiona la parterul blocului nu era nevoie de acordul asociatiei ( locatarilor) ? Precizez ca spatiul este cu destinatie birouri - sedii de firma. Nu este apartament transformat in spatiu comercial. Mai trebuie acordul Asociatiei de proprietari in acest caz?
5. Cum a fost cumparat acest spatiu fara a se interesa cineva ( notar de exemplu) ca figureaza cu datorii la asociatie?
in primul rand...: daca ati "simtit" situatia ca se va vinde spatiul... trebuia instituit privilegiu imobiliar...
1. daca doreste sa devina membru trebuie sa solicite acest lucru dovedind ca e proprietar cu contractul, sau se poate eschiva, in cazul in care nu foloseste utilitati prin intermediul asociatiei...
2. depinde de ce scrie in contractul de vanzare: cu preluare de datorii fata de asociatie, daca nu achita opriti apa rece (stabiliti acest lucru intr-o sedinta a asociatiei)
3. nu prea...
4. se incheie o "conventie" intre asociatie si noul proprietar. Vezi in dreapta model la documente utile.
5. buna intrebarea... vreau si eu un raspuns...
in mod normal proprietarii au nevoie de o adeverinta de la asociatie, insa nu stiu despre cei de la parter...
1. privilegiul imobiliar nu foloseste la nimic daca spatiul a fost pus gaj la banca; asoc.are prioritate la recuperarea datoriilor doar daca are titlu executor la momentul impartirii banilor din vanzare. Eu sunt patit ca administrator la asoc, deci cum cineva a intarziat 90 zile cu plata actionati-l in instanta, caci procesul poate dura.
2+5. in cazul in care banca l-a scos la vanzare nu trebuie nici-o adeverinta de la asoc. (adev.e obligatorie doar daca proprietarul vinde); datoria nu se preia; daca noul proprietar vrea sa plateasca datoriile fostului, le plateste, dar nu-l poate obliga nimeni.
Imobilul nostru contine spatii comerciale sedii de firma la parter. Unul din acestea a fost scos la licitatie de o banca si cumparat de un tert. Va pun urmatoarele intrebari: ...