avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical fictiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical fictiv

am un angajat care si-a luat un concediu medical fictiv. pe ce ma bazez cand spun asta? pe afirmatiile colegilor sai, care mi-au spus din vreme: vezi ca saptamana viitoare X a spus ca isi ia concediu medical. acuma, dupa ce si-a luat CM 3 zile, tot ei mi-au spus ca X a zis ca isi va prelungi CM.
medicina muncii nu se poate suprapune peste medicul de familie.
am vreo solutie, ca angajator, sa descurajez astfel de practici? cum pot verifica un CM daca e real? cred ca nu prea, dar poate v-ati mai lovit si altii de problema asta.
pana una-alta m-am gandit sa fac o decizie de modificare a salariului de incadrare, respectiv sa-l scad la salariul minim pe economie - poate il fac sa plece de buna voie.
problema e ca primele 5 zile de CM le suport eu, ca angajator. urmatoarele, DACA sunt cu continuare, le suport tot eu, pana STATUL se gandeste sa-mi dea banii.
am mai avut angajati cu CM, dar real, si le-am dat toate drepturile cuvenite, i-am tratat asa cum spune legea. dar nu imi place sa fiu luat de fraier si sa stau cu mainile in san.
astept opinii, toate cele bune
Cel mai recent răspuns: olden , utilizator 16:41, 28 Februarie 2012
@ BobiX
exista posibilitatea desfintarii postului ... astfel incat , la terminarea concediul medical ii puteti comunica instiintarea de preaviz , iar dupa expirarea preavizului ii comunicati decizia de concediere


@ ondino
referitor la sesizarea Casei de Asigurari de Sanatate dvs ati venit doar cu anumite precizari la aproape 30 de minute dupa mesajul postat de mine.

In mesajul postat de mine am spus ca angajatorul are posibilitatea de a efectua un control la domiciliul salariatului pe perioada concediului medical .. ceea ce este corect , mai ales ca exista prevederi legale despre care si dvs ati mentionat ..
OUG 36/2010 pentru modificarea si completarea OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 3^1
Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate."

Asa dupa cum se poate observa,exercitarea verificarii este in vigoare,iar prezenta la domiciliu in intervalul orar indicat de norme,respectiv 8,00-11,00, 12:00 17:00, 18:00-20:00, o conditie obligatorie pt. a putea beneficia de indemnizatia de cm.

www.avocatnet.ro/content/for...

BobiX,
Spuneti ca ati mai angajat intre timp un salariat,daca intampinati probleme reduceti postul infiintat....sau pastrati ambele posturi cu fractiune de norma.


@freeelis,

Nu este nevoie sa-mi citati textul de lege,il cunosc f.bine de altfel, dvs. va referiti la controlul prezentei la domiciliu,care se poate efectua ,eu ma refer la controlul veridicitatii diagnosticului,sunt doua controale diferite,care se efectueaza in baza a 2 reglementari diferite.
Am sugerat utilizatorului sa solicite controlul veridicitatii cm si nu prezenta la domiciliu,pt. ca se indoia tocmai de faptul ca medicalul ar fi acordat pt. o afectiune reala.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator
interesant daca era sotia , iubita sau fiica tot asa reactionati, rational dvs. raspundeti de sanatatea salariatului exista si viceversa daune pentru intreruperea unui tratament care se face prin somn si refacere nicidecum :munca, munca si iar munca .Cele doua zile de repaus nu sunt suficiente si Omul daca isi consuma energia efectiva are nevoie de cea latenta pentru refacere, faptul ca organigrama dvs . nu e bine gandita si nu va ofera randamentul cerut nu poate fi imputabila salariatului bolnav .

TRIST dar nu suntem animale ca sa cadem muncind pe rupte.

Eu recomand colaborare prin SRL sau PFA nicidecum salariat ca sa existe egalitate in pozitia de negocieri si un PRET pe masura muncii :), NU exploatare si santaj.

Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
olden, utilizator
@ondino:
inca o angajare si apoi reducerea unui post, da, cred ca e optiunea cea mai confortabila pana acum. multumesc,

@olden:
mai citeste odata mejasul initial: e vorba de un angajat fara chef de munca si care s-a laudat la colegi cu o saptamana inainte ca se va "imbolnavi". daca isi lua CO era ok. dar pe mine m-a anuntat ca s-a "imbolnavit" cu 1 ora inainte de a intra in schimb, si acum sa detaliez pt tine: era singur pe schimb, lipsa sa ar pune sub semnul continuitatii contractul cu beneficiarul de lucrari, rezilierea contractului ar duce la pierderea locului de munca al celorlalti 5 salariati - dupa cum vezi implicatiile sunt mai multe, mai profunde, si ce-i mai rau e ca-i afecteaza pe altii. repet, e vorba de un angajat fara chef de munca si care isi "aranjeaza" CM. as putea sa o mai lungesc cu ce a insemnat pt mine sa asigur prezenta unui alt angajat pe schimb, cu cata agitatie si cu ce costuri, astfel incat beneficiarul lucarilor sa nu se sesizeze. te asigur ca la mine nu exista exploatare si santaj pt cine este corect. dau salarii decente, le platesc contributiile, si dau si tichete. dar iau foc cand cineva vrea "sa ma faca".
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Eu nu as merge pe varianta angajare si apoi concediere ... cu un avocat istet poate anula decizia de concediere ... mai bine este sa procedati direct la concediere si apoi la o noua angajare a altei persoane ...

Alte discuții în legătură

Verificare salariat bolnav la domiciliu sabinna sabinna Potrivit legislatiei actuale, angajatorul poate initia si efectua singur verificarea bolnavului ( salariat ) la domiciliu sau angajatorul trebuie sa se ... (vezi toată discuția)
Concediu medical AurelCh AurelCh Buna ziua.As vrea sa stiu daca angajatorul are dreptul sa ceara analizele medicale,diagnosticul exact si scrisoare medicala de la angajatul aflat in concediu ... (vezi toată discuția)
Verificare in timpul concediului medical elenusav elenusav Buna ziua, Cine si ce verifica in cazul concediului medical? spre exempu: am concediul medical, mi s-a rupt coronita de pe un dinte si trebuie sa ajung la ... (vezi toată discuția)