avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract asociere in participatiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract asociere in participatiune

Daca trei societati comerciale, de exemplu, vor sa participe impreuna la o licitatie, deci sa depuna o singura oferta, ce fel de contract ar trebui sa incheie intre ele? asociere in participatiune?
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 07:26, 17 Noiembrie 2008
DA.
Cred ca raspunsul trebuie nuantat. Participati la o licitatie de tip "achizitii publice"? Caci in acest caz OUG 34/2006 prevede clar ca mai multi operatori pot participa la o procedura de achizitii publice si pot depune o oferta comuna, FARA A FI NECESAR CA intelegerea dintre ei sa fie formalizata intr-un anume fel...deci, nu este neaparat necesar sa incheiati un contract de asociere in participatiune pentru a putea participa in mod valabil la o licitatie publica...numai in cazul in care autoritatea contractanta solicita formalizarea acestei intelegeri, atunci va veti putea gandi la conditiile si forma unui contract, care - de altfel - nu este musai sa fie de asociere in participatiune...
O.U.G nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii prevede:

Art. 41
Orice operator economic are dreptul de a participa, individual sau într-un grup de operatori, la procedura de atribuire.
Art. 44
(1) Mai mulţi operatori economici au dreptul de se asocia cu scopul de a depune candidatură sau ofertă comună, fără a fi obligaţi să îşi legalizeze, din punct de vedere formal, asocierea.
(2) Autoritatea contractantă are dreptul de a solicita ca asocierea să fie legalizată numai în cazul în care oferta comună este declarată câştigătoare şi numai dacă o astfel de măsură reprezintă o condiţie necesară pentru buna îndeplinire a contractului.

Drept urmare, se poate incheia un consortiu, adica un acord intre doua sau mai multe societati pentru efectuarea in comun a unor operatiuni, respectiv participarea la o procedura de achizitie publica.
Va trebui incheiat un contract intrucat altel nu se va cunoaste intinderea drepturilor si obligatilor partilor, beneficiile si peirderile, etc.
Se poate incheia un contract de asociere in participatiune, care ste chiar recomandabil a fi incheiat anterior de licitatie.
E indicat sa fie redactat de un avocat.

avocat Claudiu Lascoschi

Nu este obligatorie incheierea vreunei asocieri in participatiune !
Se poate incheia intre parti orice fel de contract de colaborare prestari servicii subantrepriza, etc
In orice caz cele trei soc com pot participa impreuna la licitatie, contractul dintre ele fiind necesar doar in masura fixarii drepturilor si obligatiilor care le revin din desfasurarea acestor activitati .......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziunea prin absortie ContSters69664 ContSters69664 Buna ziua. Atunci cand se incheie un contract de asociere intre doua sc-uri in vederea formarii unui consortiu....aceasta noua asociatie, entitate are ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice contex contex M-ar interesa daca exista vreo posibilitate de incheiere prin notariat a unui acord de sustinere de catre o societate cu o cifra mare de afaceri a unui imm ... (vezi toată discuția)
Numar minim de oferte adinutza.2008 adinutza.2008 La o licitatie avand criteriul de atribuire : oferta cea mai avantajoasa d.p.v.d economic, (publicata in SEAP) poate fi tinuta, dat fiind faptul ca a fost ... (vezi toată discuția)