avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 329/2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 329/2009

Buna ziua. Ma confrunt cu o problema si as avea nevoie de ajutor.
Cum poate ramane o doamna pensionara, a carei pensie depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie, in echipa de implementare a unui proiect finantat din fonduri europene?
Este obligata sa renunte la pensie sau exista o alta forma prin care se poate angaja astfel incat sa nu incalce vestita Lege 329/2009?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 29 Februarie 2012
Din interpretarea dispozitiilor art.18 si 19 din Legea nr.329/2009 ar reiesi ca numai beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Asadar, pe cale de interpretare, se poate incheia un contract de prestari servicii sau un contract de mandat.
Opinia mea este ca poate ramane in echipa fara a renunta la pensie, nu cred ca exista conflict de interes, insa intrebarea poate fi pusa si autoritatii manageriale, mai exact ofiterul de proiect.
Nu este vorba despre conflict de interese , ci de faptul ca nu poate cumula pensia cu salariul ... salariatul are obligatia de a-si exprima in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut de lege constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea cim a unei persoane care cumuleaza salariul cu pensia ContSters229751 ContSters229751 Cum se poate desface cim unui angajat care cumuleaza salariul cu pensia? Care este baza legala, mentionez ca nu ni se aplica legea salarizarii, suntem ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie salariu la bugetari amliliana amliliana daca sunt pensionata pentru limita de varsta si lucrez in domeniul bugetar, imi pot continua activitatea (pensia + salariul nu depasesc venitul mediu pe ... (vezi toată discuția)
Pensionar - cumul potrivit legii nr. 329/2009 Dan Georgescu Dan Georgescu buna ziua, la o institutie publica este un pensionar care cumuleaza pensia mai mare decat venitul mediu brut care a stat la baza fundamentarii bugetului ... (vezi toată discuția)