avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Imputernicire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Imputernicire

Daca un membru al familiei doreste sa ma imputerniceasca sa-l reprezint in instanta trebuie facuta imputernicirea la notar??
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:47, 29 Februarie 2012
Da, trebuie sa mergeti la notar si sa faceti o imputernicire special pentru acest demers.
chiar daca la 2 termene s-a prezentat singur ?? ulterior pot sa merg doar eu ??
Pentru a reprezenta pe cineva in instanta aveti nevoie de mandat special,nu conteaza de cate ori a fost sau alte chestiuni.
Da, numai in baza unei procuri speciale puteti reprezenta partea respectiva in dosar.
Art. 68 c.proc.civ
Procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata sau de reprezentare in judecata trebuie facuta prin inscris sub semnatura legalizata; in cazul cand procura este data unui avocat, semnatura va fi certificata potrivit legii avocatilor.
Dreptul de reprezentare mai poate fi dat si prin declaratie verbala, facuta in instanta si trecuta in incheierea de sedinta.
Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecatii, chiar daca nu cuprinde nici o aratare in aceasta privinta; el poate fi insa restrans numai la anumite acte sau pentru anumita instanta.
Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat
, cu exceptia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezinta partea.
Asistarea de catre avocat nu este ceruta doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari in pricinile sotului sau rudelor pana la al patrulea grad inclusiv.
De asemenea asistarea de catre avocat nu este ceruta la judecatorii cand partea este reprezentata prin sot sau ruda pana la al patrulea grad inclusiv.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare juridica parabola parabola Buna! In Statutul consilierului juridic scrie: Art. 12. - Consilierul juridic poate reprezenta gratuit in justiţie rudele sale, ale soţului/soţiei, pană la ... (vezi toată discuția)
Procedura reprezentarii in instanta claudia_23 claudia_23 Buna ziua! Am si eu o intrebare la dumneavoastra. Detin un mandat pentru a reprezenta in instanta o ruda. Mandatul a fost realizat la notar. Ceea ce nu stiu e ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta ContSters48919 ContSters48919 Intr-un proces de declarare judecatoreasca a disparitiei pot si reprezentat in instanta de o alta persoana fizica prin mandat la notar? (procura) (vezi toată discuția)