avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

marturie mincinoasa

Sunt disperata!Va rog ajutati-ma cu sfaturi!Sunt angajata unei firme care cumpara terenuri agricole si am fost pusa intr-un dosar ca martora. Am declarat ca parata a fost prezenta la semnarea antecontractului si l-a semnat desi ea avea trimis mandatar, dar eu n-am stiut lucrul acesta. Precizez ca suprafata si restul informatiilor cu referire la teren au fost corecte si de asemenea ca nu eu am fost martora care a semnat antecontractul. I-am spus ca eu decat am asistat la incheierea antecontractului, dar ca se mai incheiau si alte antecontracte in aceea incapere la care am asistat. Credeti ca pot fi acuzata de marturie mincinoasa?Va rog sa-mi raspundeti.
Cel mai recent răspuns: am3lia , utilizator 09:54, 1 Martie 2012
Este posibil sa fiti acuzata de marturie mincinoasa,este de recomandat sa mergeti la un avocat de acum ,pentru a evita sau minimaliza consecintele .
pai si ce pot sa fac? sa-mi retrag marturia. Pot sa invoc faptul ca parata a mai vandut si alt teren si am facut o confuzie?pt ca a mai vandut si un alt teren.Cazul nu este inchis, zilele trecute am facut marturia, iar la dosar s-a dispus o expertiza topo.
In ce an ati dat declaratia?
acum 2 zile (2012) am depus marturia.eu am mai fost si voi mai fi propusa ca martor si in alte dosare. in celelalte in care am mai fost martora am raspuns corect la intrebari, nu am facut nicio eroare, dar la acesta am facut aceasta greseala si vreau sa stiu daca este extrem de grava eroarea mea si daca pot face ceva in acest sens.Daca voi fi acuzata de marturie mincinoasa de unde pot afla?De pe portalul instantei
Stimată doamnă,

Pentru a încuraja realizarea justiției, leguitorul a prevăzut o cauză de nepedepsire pentru cel care își retrage mărturia. Faceți, deci o adresă scrisă, urgent, în care arătați instanței ce s-a întâmplat, și vă puteți prezenta și la termenul următor, pentru a da explicații.

Temeiul juridic incident este:


ART. 260 - Mărturia mincinoasă

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă
cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce
ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte
cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele
penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele
mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca
urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.


Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs
arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau
după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va
reduce pedeapsa potrivit art. 76.


Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa floridragan floridragan o persoana poate fi acuzata de marturie mincinoasa daca a facut declaratii in calitate de martor , in doua dosare civile , declaratii ce au continuturi ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa justis justis in cazul in care la proces vreau sa imi skimb unele detalii din declaratia data pana atunci pot intra la marturie mincinoasa? multumesc #-o (vezi toată discuția)
Se poate schimba declaratia in instanta? alecs7766 alecs7766 fratele meu este condamnat pentru 3 ani si 6 luni pentru trafic de droguri.in timpul urmaririi lui penale a dat niste declaratii la politie cu privire la alte ... (vezi toată discuția)