avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare societate comerciala pentru organizare ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare societate comerciala pentru organizare evenimente

Am un ONG, are 4 ani peste 200 de proiecte organizate. In statut am trecut ca una dintre actiunile prevazute este si infiintarea unei societati comerciale care sa sprijine activitatea ONG ului. Am gasit un domn care ne pune o casa la dispozitie pentru organizarea unor evenimente culturale private (recitale de poezie, chitara, vioara, seri de lectura, proiectii de filme etc) Pentru sustinerea spectacolelor am nevoie sa incasez contravaloarea biletelor. Pe ONG nu am cum.
Pot sa deschid sub umbrela ONG ului o societate comerciala de organizari evenimente, care sa aiba angajati si tot ce este necesar dar ale carei incasari sa se verse dupa plata datoriilor catre stat in conturile Asociatiei?
Contabila mea spune ca nu am voie sa fac o astfel de societate, este adevarat?

Daca este adevarat ce spune contabila, stie cineva o solutie?
Nu este adevarat ... mai jos va redau baza legala cu care o puteti contrazice pe contabila dvs...

O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii
Art. 47. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.

Art. 48. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activitati economice directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice.
Acele evenimente (recitale de poezie, chitara, vioara, seri de lectura, proiectii de filme etc) chiar si cu organizarea unor concursuri cu premii, le puteti organiza direct pe ong, fara a fi nevoiti sa infiintati o societate comerciala, iar premiile sa vina de la sponsori.

Sunt perfect de acord cu dvs si asta facem de 4 ani, doar ca sponsorii nu sunt interesati de astfel de manifestari care atrag numai anumite categorii de persoane si la care nu am reusit sa adun mai mult de 150 de participanti odata. Tot bag mana in buzunar pentru a sa le sustine,, dar am ajuns si eu la fundul sacului. De aceea doresc sa infiintez aceasta societate pentru a taia bilete si a reusi macar sa-i platesc pe cei care performeaza. De aceea apelez la dvs sa ma indrumati pentru a gasi calea legala cea mai ieftina si mai buna pentru a utiliza la maxim spatiul oferit. Inca o data multumiri.

Va MULTUMESC pentru raspuns. Ar mai fi o rugaminte: care unt pasii pentru a inregistra o astfel de societate? Unde trebuie sa merg si cu ce acte?
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Ares-3, moderator
Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului, înregistrarea fiscală şi autorizarea funcţionării societăţilor cu răspundere limitată le gasiti aici
[ link extern ]

Actele se depun la registrul comerţului. Societatea va avea ca asociat unic ong-ul respectiv.
Va Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

O asociatie poate infiinta o fundatie? AlinaCobuz AlinaCobuz Buna ziua! Doresc sa infiintez o asociatie de si pentru tineret (ONG, non-profit) care se va ocupa cu organizari de evenimente culturale, cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Autofinantarea ong este obligatorie prin lege? Nicoleta12 Nicoleta12 Buna seara, Nicoleta este numele meu si sunt membra a unei organizatii tip ONG. As vrea sa stiu daca membrii inscrisi ai unei astfel de organizatii ar trebui ... (vezi toată discuția)
Despre autofinantare si aria (geografica) de desfasurare a activitatii unui ong Morgiana Morgiana Buna ziua, Am cateva intrebari punctuale, delimitate una de alta. 1. In criza de fonduri, mai ales la inceput, cand sponsorii sunt reticenti si cer ... (vezi toată discuția)