Buna ziua,
am urmatoarea situatie - e vorba de un apartament cumparat in 1989. Actualul proprietar este al treilea proprietar in istoria apartamentului. El zice ca niste ani de zile - cam pana in anul 2000 platea la taxe si impozite locale sector 1 impozitul pentru acest apartament, ulterior nu a mai putut plati pentru ca nu era gasit ca si proprietar in baza de date.
Recent am vrut sa rezolvam situatia, si ne-am dus la taxe sector 1 sa intrebam. Ni s-a spus ca primul proprietar al apartamentului figura in baza de date a lor cu "incetat", al doilea proprietar nu figura deloc (acesta fiind cel care a vandut apartamentul in 89), iar al treilea, cel actual, nu este deloc in baza de date.
I-am intrebat cum sa procedam si ne-au spus sa declaram acum apartamentul si vom plati penalitati pe ultimii 5 ani.
Ce vreau sa intreb este cum e posibil ca un apartament sa nu mai existe in baza deloc (cu nici un proprietar adica?). E posibil ca actualului proprietar sa i se fi incasat banii pe impozit niste ani (probabil cam pana in 2000), el spunand ca probabil ca la vremea respectiva platea pe proprietate (zicea adresa, platea impozitul) nu conta proprietarul. Imi imaginez ca intre timp e posibil sa fi schimbat niste baze de date pe acolo si sa fi pierdut niste date (cum ar fi faptul ca totusi s-a incasat impozit pe acel apartament pana in anul 2000).
Ce vreau sa intreb
- ce se intampla daca nu declari deloc apartamentul, avand in vedere aceasta situatie? dupa regulile lor, mai putem sta bine mersi inca 5 ani, si mai vedem atunci ce facem... exista vreun risc pentru proprietar
- ce se poate face daca nu avem chitante sa dovedim plata impozitului in perioada 90 - 2000 ?
Trebuie neaparat sa-l declarati din nou , veti plati intr-adevar impozitul pe ultimii 5 ani si penalitati indiferent cand il veti declara. Dar este important sa stiti daca mai sunteti proprietar pe el sa nu se fi facut acte false .
Pai daca e inregistrat de fisc, asta imi garanteaza ceva cu privire la acte?
D-na de la fisc mi-a confirmat ca nu e nici un alt rol pe acel apartament, plus ca e locuit de proprietar de 20 de ani !!!
Va sfatuiesc sa va adresati unui cabinet de avocatura si sa prezentati situatia dumneavoastra si actele de proprietate (actul de vanzare cumparare din anul in care spuneti ca ati dobandit legal apartamentul) - dumnealor va vor spune pasii de urmat caci trebuie sa clarificati situatia juridica : sunteti sau nu proprietarul de drept al acelui imobil ?!
Si daca sunteti proprietarul , trebuia sa platiti impozit de atunci (de cand l-ati dobandit) pana in prezent .