avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... curs puericultura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

curs puericultura

Buna ziua, intrebarea mea este daca trebuie sa fie stipulat in Regulamentul Intern cele 10 zile acordate daca ai cursul de puericultura facut sau sunt obligati prin lege sa-ti acorde pe langa cele 5 zile + 10 zile daca ai cursul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:06, 21 Noiembrie 2012
Obligatia acordarii concediului paternal decurge din Lege , chiar daca nu este prevazuta in regulamentul intern al angajatorului ...

Legea nr.210/1999
ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
=====

ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
Multumesc, sper sa nu-mi spuna ca daca nu este stipulat in RI sau CCM, nu-i acorda cele 10 zile.
Multumesc, sper sa citeasca legea si sa-mi acorde, chiar am nevoie, fiind viitoare mamica de tripleti
Buna ziua,

Sper ca nu este o problema daca intervin si eu cu o intrebare in cadrul acestui subiect.

As vrea si eu sa stiu daca cele 5+ 10 zile se acorda numai in cazul cuplurilor casatorite, sau pot beneficia de concediul paternal si tatii necasatoriti (cu mama copilului lor).

De asemenea, as vrea sa stiu daca exista, ca la concediile maternale, o perioada de timp... consecutiva in care tatal ar fi trebuit sa lucreze (si sa realizeze venituri) pentru a beneficia de concediul de 5(+10) zile.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Valias, utilizator
Concediul paternal se acorda tatalui , indiferent daca este sau nu casatorit cu mama copilului ...

Pentru a beneficia de concediul paternal nu este necesar sa aveti un anumit stagiu de cotizare.
Multumesc pentru lamuriri!

Alte discuții în legătură

Concediu paternal-suspendarea contractului individual de munca nicolae77 nicolae77 buna ziua, am urmatoarea intrebare: imi poate suspenda angajatorul contractul de munca desi am dus certificatul de nastere si atestat de puericultura? (vezi toată discuția)
5 zile libere nastere copil vivi23ro vivi23ro cele 5 zile trebuie luate consecutiv de ex luni vineri sau pot fi luate cu intrerupere miercuri vineri , se sare simbata duminica si se continua in celalata ... (vezi toată discuția)
Curs puericultura comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, An un coleg (salariat) care vrea sa faca cursul de puericultura ( sotia este inca insarcinata) As dori sa stiu cu va fi inregistrat in Revisal, ... (vezi toată discuția)