avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... (dezmembrare) Cum se face iesirea din indiviziune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

(dezmembrare) Cum se face iesirea din indiviziune?

Buna ziua,
Eu si fratele meu suntem coproprietari pe o bucata de teren,eu as vrea sa imi vand partea dar el nu este de acord sa isi vanda partea,asa ca eu i-am propus sa ne dezmembram,dar el nu este de acord sa mearga la notar sa-mi semneze pentru dezmembrare,ce s-ar putea face in cazul acesta?
Va multumesc.
Nu e vorba de dezmembrare ci de partaj. E cu totul altceva.... Mergeti in instanta pentru partaj caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.
si daca nu stim nici cum sa il partajam ne rezolva instanta si problema aceasta?
va multumesc
Stimate domn, partajul sau iesirea din indiviziune inseamna ca fie dvs ramaneti cu proprietatea deplina asupra terenului dand o sulta fratelui dvs, adica un pret pe partea lui, fie invers,sau instanta va decide vanzarea bunului si din pret fiecare isi va lua cota ce o detine din dreptul de proprietate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveţi dreptul să solicitaţi ieşirea din indiviziune prin partaj voluntar , deci să vă împărţiţi de bună voie ceeace aţi moştenit sau în instanţă. Partea rămasă va constitui proprietatea fiecăruia şi astfel că fiecare va putea să dispună de ea ca proprietar deplin- d-voastră doriţi să o vindeţi şi aveţi tot dreptul iar fratele doreşte să-şi păstreze partea şi deasemeni are tot acest drept.
Faceţi o documentaţie cadastrală , vizată de OCPI. pentru toată suprafaţa. Mai faceţi încă o documentaţie cadastrală din care să reiasă cum doriţi d-voastră si fratele să vă împărţiţi terenul moştenit. Cu certificat de moştenitor şi cu respectivele documentaţii puteţi merge la notariat pentru încheierea unui partaj voluntar.
Dacă fratele nu doreşte forma voluntară, puteţi prin instanţă să solicitaţi ieşirea din indivizune, chemându-l pe frate ca pârât. Durează infinit mai mult .De altfel şi notarul îl va chema pe frate , la partajul voluntar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masurare teren mostenit? nicoradu nicoradu Buna! Parintii mei au mostenit impreuna cu un unchi o casa parinteasca cu terenul aferent. Intre timp unchiul nostru a decedat iar copiii sai doresc sa vanda ... (vezi toată discuția)
Despre dezmembrare. nickwolfy nickwolfy Buna ziua, As dori sa stiu care sunt etapele pe care trebuie sa le urmez pentru a face o dezmembrare in cazul unei mosteniri de pe urma mamei ? (vezi toată discuția)
Cadastru parțial? Mira1925 Mira1925 Pot sa fac un cadastru numai pentru o porțiune (1/3) de pamant alocat mie de un Act de Proprietate cand ceilalți beneficiari (la 2/3 de pamant) nu au toate ... (vezi toată discuția)