avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberarea condiționatã, în cazul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberarea condiționatã, în cazul detențiunii pe viațã.

Nelămurirea mea este de ce codul penal prevede in art.55¹ alin(2) posibilitatea liberării condiționate a condamnatului trecut de 60 de ani, după executarea efectivă a 15 ani de dețenție, din moment ce din același cod penal din art.55 alin(2)
În cazul în care cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a împlinit vârsta de 60 de ani în timpul executării pedepsei, detenţiunea pe viaţă se înlocuieşte cu închisoarea pe timp de 25 de ani.
,(înlocuire care operează de drept, obligatoriu) coroborat cu
art.60 alin(2) Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
reiese că pentru aceste persoane există posibilitatea liberării condiționate după executarea efectivă a 12 ani și 6 luni de detenție-jumătatea pedepsei de 25 de ani?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2012
avadi, utilizator
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:38, 6 Martie 2012
@BIGHI potrivit
ART. 55^2
Calculul pedepsei în caz de comutare sau înlocuire
În cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detenţiunii pe viaţă cu pedeapsa închisorii, perioada de detenţiune executată se consideră ca parte executată din pedeapsa închisorii.
o persoana care la varsta de 45 de ani a fost condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata poate fi liberat chiar la implinirea varstei de 60 de ani, daca indeplineste celelalte conditii prevazute in art. 59 alin(1) acestea fiind: staruinta in munca, dovezi temeinice de indreptare, disciplinat, si tinandu-se cont si de antecedentele penale.
Deci ca un fel de gluma 'juridica' daca nu ai antecedente penale, varsta ideala la care sa savarsesti o infractiune este 45 de ani, deoarece pedeapsa maxima pe care va trebui sa o executi va fi de 15 ani(tinand cont de comportarea ta ulterioara, dar ai toate motivele sa ai o disciplina ireprosabila in timpul detentiei :) ).
Dar problema pe care am vrut sa o semnalez este ca din cuprinsul codului penal ar reiesii, posibilitatea condamnatului la pedeapsa detentiunii pe viata, sa fie liberat conditionat daca a fost pe timpul detentiei 'staruitor in munca, disciplinat, etc.' si tinand cont de antecedentele penale, nu dupa executarea a 15 ani de inchisoare, ci dupa executarea a jumatate din pedeapsa de 25 de ani, adica 12 ani si 6 luni.
pentru cei condamnati la detentie pe viata , in momentul in care implinesc varsta de 60 de ani pentru barbati si 55 ani pentru femei , penitenciarul sesizeaza instanta de judecata si , comuta pedeapsa de la detentie pe viata la 25 ani situatie in care se recalculeaza fractiile .
daca a executat deja 1/2 din pedeapsa va fi analizat de comisia de propuneri pentru liberare conditionata.
fractiile se calculeaza de la data inceperii executarii pedepsei .
din ce ati scris dvs referitor la gluma juridica , varsta ideala ar fi undeva pe la 47 ani si 6 luni.
eu consider ca decat sa condamni pe cineva la detentiunea pe viata mai bine ii aplici pedeapsa maxim de 30 ani ca in orice conditii trebuie sa execute mai mult pana la a fi analizat pentru liberare conditionata.
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
doberv, utilizator
@doberv Exact ce am vrut sa subliniez eu, si vad ca imi dati dreptate, faptul ca ART. 55^1 alin(2)
Condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute în alin. 1.i
este o inadvertenta din partea legiuitorului, deoarece detinutul nu se va prevala de acest art. din moment ce are o alta prevedere care ii este mai favorabila.
@Stoica Ioana Apreciez promtitudinea de care ati dat dovada în calitate de moderator.

Alte discuții în legătură

Comutare de la pedeapsa pe viata la pedeapsa maxima denied denied Am doi prieteni (sot si sotie) condamnati la detentiune pe viata, au executat aprox. 15 ani din pedeapsa si ar dori sa faca cerere de comutare a pedepsei la ... (vezi toată discuția)
Condamnare xeniacristodulu xeniacristodulu cata pedeapsa trebuie executata din 3ani jumatate?cate luni este la an?va multumesc (vezi toată discuția)
Redozari pedepse dupa noul cod penal sleepy sleepy Buna seara! As dori sa stiu modul de executarea al pedepselor dupa noul Cod Penal... multumesc (vezi toată discuția)