Am intrat in posesia a doua chitantiere in care aproximativ 60% sunt identice, restul difera ca sume. Pornind de la acest fapt am solicitat locatarilor a-mi pune la dispozitie originalele pastrate. Surpriza totala atat pentru mine cat si pentru ei : chitante neinregistrate in registrul de casa sau acelasi numar de chitanta in date diferite pentru persoane diferite si sume diferite.
Ce este de facut in acest caz in conditiile in care se efectueaza in prezent o verificare ? Expertul are chitante originale inregistrate in registrul de casa dar care nu corespund in mare parte cu cele aflate la locatari.
Fiind 2 chitantiere cu aceeasi serie, uneori si data, sume diferite care se ia in calcul ?
Daca s-ar lua ambele chitante in calcul cum sugera cineva ar rezulta un prejudiciu substantial , sumele de plata ale locatarilor ar devenii 0 sau locatarii cu plati achitate in avans, dar datoriile la furnizori constante ?
Sunt multi locatari care nu mai au chitantele. Un prejudiciu real si cert este clar ca nu poate fi stabilit in aceste conditii. Mai grav consider ca intreaga datorie se va repercuta tot asupra membrilor asociatiei fiindca in astfel de cazuri probabilitatea de recuperare a prejudiciului este mica.
Multumesc anticipat pentru orice sfat si daca ati intalnit astfel de cazuri ce solutii au fost adoptate .
In situatia mentionata se impune ca expertul sa consemneze existenta de chitantiere duble,care contin inregistrate sume diferite
In afara culpei persoanei care a intocmit chitantele justificative,conditionat de alte inregistrari ,poate fi responsabilizat inclusiv cenzorul/comisia de cenzori
In evidenta asociatiei de proprietari este inregistrata valoarea sumei mai mica ,fata de valoarea consemnata in chitanta pusa la dispozitie de proprietari?
Asociatia de proprietari a verificat la furnizorii de servicii daca exista restante la plata facturilor?
Daca expertul,in urma verificarii documentelor financiar contabile ale asociatiei de proprietari constata incalcari ale prevederilor in vigoare , existenta de chitantiere duble,
eventual prejudiciu cauzat proprietarilor ,urmeaza sa se pronunte conform limitelor de competenta
Expertiza contabila ca proba de specialitate,trebuie sa inlature neclaritatile din dosar,
concluziile expertului confirmand sau infirmand incalcarea prevederilor in domeniu,
existenta de prejudiciu
Nu a existat cenzor in cadrul asociatie de proprietari. Acum exista fisa client de la fiecare furnizor si din care rezulta datorii certe.
Care sunt limitele de competenta pentru care urmeaza a se pronunta expertul ?
Minusul in gestiune si evidenta dubla se pot proba foarte usor (este suficient material documentar) dar intrebarile erau urmatoarele :
1) care chitantiere se iau in calcul, ambele originale;
2) care chitantiere se opereaza in fisa locatarilor ca si corectii ?
Pai ar fi simplu, daca nu s-ar dovedi ca e complicat! :)
Vedeti in care chitantier chitantele corespund cu cele pe care le mai au locatarii. Dificultatea ar veni de la aceea ca in ambele chitantiere s-ar gasi si chitante false si chitante adevarate.
Daca constatati ca unul din chitantiere este adevaratul, in sensul ca exemplarul din chitantier corespunde cu ceea ce au unii locatari, atunci operati si in fisele locatarilor care nu mai au chitantele ce gasiti in acel chitantier.
Constatarile expertului sunt definitorii pentru concluzia de tras. Ii face situatia soldurilor si constata prejudiciul.
Daca administratorul locuieste in blocul dv., mergeti repede si-i inscrieti privilegiul imobiliar, ca sa nu poata sa-si vanda apartamentul...
Faceti apoi plangere penala!
Am o curiozitate! Administratorull cum justifica aceasta chestiune?
Emitere chitante
gambette
Brusc administratorul a renuntat la chitantele tipizate personalizate speciale pt. asoc. de proprietari si emite chitante redactate la PC si printate la ... (vezi toată discuția)