avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz - art.65 aliniat 1/codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz - art.65 aliniat 1/codul muncii

Buna ziua,
Am primit un "martisor" scris, pe 01.03.2012, prin care sunt informata ca:
"avand in vedere reorganizarea activitatii societatii, va comunicam ca incepand cu data de 01.03.2012 sunteti in perioada de preaviz de 20 (douazeci) de zile lucratoare, in conformitate cu prevederile art.75 alin.1 din Legea nr.53/2003-Codul Muncii, modificata si actualizata, urmand ca incepand cu data de 29.03.2012 sa incetati activitatea in cadrul societatii noastre, conform art.65 aliniat 1 din Codul Muncii.
Pe parcursul termenului de preaviz aveti toate drepturile si bligatiile care decurg din contractul individual de munca."

Dupa "soc", pentru ca a fost si este un soc pentru mine, am venit pe 01 si 02.03. la serviciu, am predat toate documentele, practic am facut fisa de lichidare, pe care am semnat-o, au semnat-o si cei de la dep.Personal, si conform spuselor conducerii, dupa ce imi predau totul, nu trebuie neaparat sa vin, pot sa stau acasa sa-mi caut....
Intrebarea mea este: normal nu trebuie sa vin in aceasta perioada de 20 zile, timp de 4 ore la serviciu ? sau as putea sa vin 10 zile, timp de 8 ore - dar asta ar insemna o intelegere, scrisa cumva.
Problema este ca nu am incredere in spusele conducerii, sa stau acasa linistita, pentru ca m-as putea trezi ca nu-mi mai dau banii pe aceasta perioada.
Procedez corect, ca vin in perioada de preaviz, chiar daca mi-au spus ca pot sa stau acasa, dupa ce mi-am predat totul ? Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac.
Acum, sunt la serviciu, pentru ca v-am spus, nu mai am incredere in ei !
Si dupa perioada de preaviz, trebuie sa-mi depun actele de somaj ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 11:27, 5 Martie 2012
Opinia mea este sa veniti la servici 4h/zi pana la data incetarii CIM, adica pana cand vi se inmaneaza decizia de concediere, respectiv in data de 29.03.2012.
lady1709 a scris:

Pe parcursul termenului de preaviz aveti toate drepturile si obligatiile care decurg din contractul individual de munca."

Asta inseamna ca trebuie sa va prezentati la serviciu, program normal de lucru. Daca absentati, bineinteles ca nu veti lua bani pe absente, pe care probabil le vor pune nemotivate. Daca va luati medical, preavizul se intrerupe si continua dupa medical.

Nu mai exista prevederea ca in timpul preavizului sa lipsiti pentru a va cauta alt loc de munca.

Puteti sa va pregatiti dosarul de somaj, veti beneficia de indemnizatia de somaj.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
ana-cer, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Ma gandeam eu ca asa trebuie sa fac, de aceea am si venit de dimineata, ca de obicei.
Dar ce fac daca insista ca pot sa stau acasa si sa nu mai vin ? pentru ca de fapt, eu am simtit ca asta vor ei.
A venit si conducerea, acum cateva minute si sunt convinsa ca cineva l-a informat ca am venit la serviciu si va veni sigur sa ma intrebe de ce am mai venit?
Desigur, voi raspunde ca imi indeplinesc obligatiile pe care la am in perioada de preaviz.
Este bine ?
Va intrebam daca dupa ce inceteaza perioada de preaviz si am decizia de incetare, trebuie sa-mi fac dosar de somaj, imediat a doua zi sau pot astepta ?
Multumesc pentru tot sprijinul si ajutorulpe care mi-l dati.
Mutumesc Ana !
Imi e foarte greu, mai ales ca unul din colegii de birou ma ignora our si simplu!
Sincer, cu cat stau mai mult sa ma gandesc, incep sa cred ca "am fost sapata".....
Ce pot sa fac eu in perioada de preaviz, adica cat stau la serviciu, 8 ore ?
Daca ei nu imi dau nimic de facut, sau daca chiar imi vor lua computerul ?
Atunci ce fac ?
V-am spus ma simt "in plus" - cam asa ma trateaza toti, asta de cand am primit preavizul.
Imi pare rau de situatia prin care treci.
Nu sunt chiar sigura, dar parca e termen de 10 zile pentru depunerea dosarului la somaj.
Ai nevoie si de adeverinta cu veniturile realizate pe ultimele 12 luni. Cauta pe forum informatii despre acest subiect, sigur gasesti.
Nu ai concediu de odihna de luat? Pentru 3 luni ai avea dreptul la 1/4 din concediul anual.
Se poate face CO in preaviz.
Poate ar trebui sa te duci la sefi si sa le ceri ceva de lucru, sa nu ramai cu preavizul neplatit.
Mult succes si putere sa treci peste acest necaz!

Alte discuții în legătură

Preavizul Imprevizibila Imprevizibila As dori sa-mi spuneti care este durata programului de lucru in perioada de preaviz? Eu fiind in preaviz, trebuie sa stau 8 ore la serviciu. Cand imi pot ... (vezi toată discuția)
Lamuriri in legatura cu somajul liliana_78 liliana_78 Buna ziua,revin la problema mea-pe data de 20noiembrie 2012 fata cea mica face 2ani si ar trebui sa ma intorc la munca pe 21(sunt angaj.la ei din 1998 cu ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil adriana2012 adriana2012 Buna ziua. As avea si eu nevoie de cateva lamuriri daca se poate. Pana la data de 21 octombrie 2014 eu sunt in concediu de crestere copil, iar apoi voi fi data ... (vezi toată discuția)