avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

daca bunicii mei imi lasa mostenire pe baza de tastament o casa acel testament poate fi atacat in instanta de cineva (sora mamei mele in acest caz)? dar bunicii pot reveni sa schime acest testament? specific ca acest testament este unul comun atat al bunicii cat si al bunicului
1.orice testament poate fi atacat in instanta de catre persoanele ce se considera indreptatite sa vina la mostenire; evident, asta nu inseamna ca si vor castiga; mostenitorii rezervatari isi pastreaza o cota legala, ce va fi recunoscuta de instanta, daca accepta mostenirea in termenul prevazut de lege;

2.bunicii pot incheia oricand un alt testament, revocandul pe cel anterior; testamentul care va fi luat in considerare dupa decesul acestora este ultimul.


Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
ContSters241434, utilizator
Reducţiunea liberalităţilor excesive

Art. 1097

Efectele reducţiunii

(1) Reducţiunea are ca efect ineficacitatea legatelor sau, după caz, desfiinţarea donaţiilor în măsura necesară întregirii rezervei succesorale.

(2) Întregirea rezervei, ca urmare a reducţiunii, se realizează în natură.

(3) Reducţiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.

(4) Când donaţia supusă reducţiunii a fost făcută unui moştenitor rezervatar care nu este obligat la raportul donaţiei, acesta va putea păstra în contul rezervei sale partea care depăşeşte cotitatea disponibilă.

(5) Dacă donatarul este un succesibil obligat la raport, iar partea supusă reducţiunii reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea bunului donat, donatarul rezervatar poate păstra bunul, iar reducţiunea necesară întregirii rezervei celorlalţi moştenitori rezervatari se va face prin luare mai puţin sau prin echivalent bănesc.

(6) În cazul întregirii rezervei în natură, gratificatul păstrează fructele părţii din bun care depăşeşte cotitatea disponibilă, percepute până la data la care cei îndreptăţiţi au cerut reducţiunea.


Testamentul este un act esentialmente revocabil, testatorul putand reveni oricand asupra manifestarii de vointa concretizata intr-un legat .

Poate fi incheiat un contract de intretinere.


Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)