avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine raspunde pentru distrugerea de bunuri proprietate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine raspunde pentru distrugerea de bunuri proprietate personala in cazul avariei la sistemul termic?

O persoana debransata de la agentul termic de zeci de ani,a suferit un grav prejudiciu prin distrugerea de bunuri personale prin inundarea apartamentului cu apa fierbinte(clocotita) .

Conform , ORDIN Nr. 483 din 29 septembrie 2008
privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITÃŢI PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 735 din 30 octombrie 2008

Având în vedere prevederile art. 14 alin. (2) lit. g) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006,
în temeiul art. 4 alin. (4) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 671/2007, şi al art. 16 alin. (7) şi (9) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
Prin Contractul cadru, de furnizare a energiei termice(ANEXA I ),ASOCIATIILE DE PROPIETARI AU OBLIGATIA DE A SE SUPUNE REGLEMENTARILOR LEGII.

CONFORM ORDINULUI 483/2008,RESPONSABILITATILE PRIVIND INTRETINEREA SI REPARAREA INSTALATIILOR DE AGENT TERMIC INTRA IN ATRIBUTIILE PRESTATORULUI DE SERVICII PRIN OBLIGATIILE CE LE REVIN.


Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 12:06, 12 Martie 2012
Nu ati precizat concret partea de instalatie la nivelul careia s-a produs defectiunea care a avut drept consecinta cauzarea de prejudiciu
Daca defectiunea s-a produs la nivelul instalatiei parte comuna ,responsabila este asociatia de proprietari
~ Conținut șters la cerere ~
Avaria s-a produs la blindajul pe care l-a facut operatorul de agent termic(deci ,a cedat din cauza presiunii blindajul care era din bronz din comert).
Acest blindaj a fost inlocuit la o prima interventie la data de 05 februarie 2012 de catre echipa de interventie.
Deci,la prima avarie ,a fost inlocuita piesa care a cedat-de catre angajatii operatorului de prestari servicii agent termic.

La data de 12 - 02 - 2012,aceeasi piesa care a fost inlocuita de catre specialistii de la interventie,a cedat din nou sub presiunea agentului termic,provocand din nou inundatii cu apa clocotita care au distrus toate bunurile din apartamentul persoanei vatamate si s-au infiltrat peretii si subsolul cu apa in cantitati mari.

Avand in vedere,faptul ca,persoana vatamata a fost debransata de catre furnizorul de agent termic in urma altor avarii survenite de la presiunea agentului termic ,cu promisiunea ca va remedia fisurile din calorifere(fapt ce nu s-a intamplat nici pana in prezent,intrucat nu au mai fost inapoiate caloriferele pana in prezent) ,iar blindajul a fost facut de angajatii prestatorului de servicii publice,consider ca ,nu poate exista nici o vina din partea persoanei vatamate cu privire la avaria produsa accidental prin forta presiunii termice.

Mentionez ca,prestatorul de servicii de agent termic,beneficiaza de fonduri de la Guvernul Romaniei si de la U.E.,in cadrul Proiectului de reabilitarea sistemului /schimbarea retelei de furnizare agent termic in raport cu numarul de utilizatori.
In zona unde s-a produs distrugerea prin inundarea cu apa clocotita,s-a declarat oficial ca s-au efectuat lucrarile in perioada 01-ianuarie-2011-octombrie-2011 (in fals in raport cu realitatea,intrucat au schimbat conductele subterane insa nu si tevile interioare din locuintele proprietate privata la blocuri care au o vechime mai mare de 35 de ani de la data construirii)

In conditiile aratate mai sus,
Cine va plati prejudiciul estimat de catre Politie,in valoare de 60.000 lei ?

Mentionez ca ,incidentul avariei a pus in pericol locatarii din blocul unde s-au produs avariile ,existand riscul de explozie pe circuitul electric de la aburii si infiltratiile ce s-au produs.
Consecintele de viitor sunt foarte sumbre,intrucat,trebuie sa fie restaurat intreg apartamentul .
Subsolul/temelia blocului este infiltrat/a cu apa,uscarea in timp fiind ingreunata de vremea nefavorabila.
Parchetul de stejar a inceput sa mucegaiasca,iar peretii sunt inca uzi ,iar tencuiala cade.....
O speta a distrugerii /degradarii bunurilor personale de catre un furnizor care nu respecta legea!
Am uitat sa precizez ca nu s-a intocmit nici un document/P.V. de catre echipele de interventii care au remediat avariile .
Lipsa documentului constatator al defectiunii care a necesitat inlocuirea componentei de bransament este util si necesar pentru identificarea vinovatului in persoana operatorului furnizorului de servicii agent termic
In raport de consecintele avariei si prejudiciile cauzate ,se impune ca la nivelul imobilului,reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari sa efectueze in timp util acte doveditoare /expertiza tehnica care sa ateste cauza avariei,consecintele si prejudiciile cauzate
Daca nu sunt realizate de catre asociatia de proprietari si de catre proprietarul apartamentului unde s-a produs avaria documente justificative in timp util,prejudiciile vor fi greu de probat in eventuala actiune in instanta ,necesara pentru recuperare c/v prejudicii
Proprietarul la nivelul apartamentului unde s-a produs avaria nu detine asigurare facultativa a locuintei??

Alte discuții în legătură

Prestator de servicii publice agent termic care a produs distrugerea unei locuinte private rodica_post rodica_post O firma prestatoare de servicii publice agent termic-avand ca actionar principal Consiliul local de pe langa Primaria...X,a produs unei persoane fizice ... (vezi toată discuția)
La ce ora se incarca instalatiile de caldura ? EPE EPE In data de 13 octombrie 2015 s-au incaracat installatiile de caldura (caloriferele in bloc) in jur de ora 9.00-10.00, in felul acesta am inundat vecinul de jos ... (vezi toată discuția)
Plata reparatilor in urma inundatilor hadrian01 hadrian01 Buna ziua.In urma cu cateva zile sa dat drumul la agentul termic fara a se anunta de catre asociatie in nici un fel.Am facut inundatie si am inundat si alte ... (vezi toată discuția)