avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... S-a schimbat din nou OUG nr. 111/2010? A aparut vreo ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

S-a schimbat din nou OUG nr. 111/2010? A aparut vreo actualizare in martie 2012?

S-a schimbat din nou legea 111/2010? Este adevarat ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa il soliciti cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an?
Cel mai recent răspuns: ContSters261311 , utilizator 14:01, 22 August 2012
Buna ziua,
V-as ruga sa ma ajutati cu cateva lamuriri:
1. pentru calcului a) indeminzatiei de maternitate si b) indemnizatiei pt cresterea copilului se iau in calcul si tichetele de masa, bonusurile + daca e cazul, stimulentul de insertie? Imi puteti da si textul legii care prevede asta, va rog?
2. In privinta lunii de CCC luate de tatal copilului: Eu imi voi lua 1 an cu 3400 ron si voi opta apoi pt 1 an fara plata. Tatal isi poate lua acea luna in al doilea an? in acest caz eu voi primi indemnizatia de crestere a copilului timp de (1 an-nr zile lauzie)?
Va multumesc mult pentru ajutor!
1. - Pentru indemnizatia de concediu de maternitate se iau in calcul acele venituri pentru care s-a retinut contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Pentru indemnizatia pentru CCC sunt luate in calcul toate veniturile profesionale impozabile, asa cum sunt ele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003 (Codul fiscal), si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.

3. - Tatal trebuie sa ia o luna de CCC din perioada pentru care ati optat initial (adica pana va implini copilul 1 an).
- Tatal poate renunta la acea luna de CCC dar asta inseamna ca se reduce CCC pentru dvs. pana la implinirea varstei copilului de 11 luni.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.
...
(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).
...

6. CCC se acorda nu 1 an sau 2 ani, ci pana la implinirea varstei copilului de 1 an sau 2 ani.
Va multumesc mult!
Am intrebat pentru ca am fost bolnava cateva zile luna trecuta (iulie), si am avut 4 zile de medical si una de CO. Indemnizatia pt medical a fost mai mica decat cea pt ziua de CO, in conditiile in care eu m-am intors din ccc in aprilie, si indemnizatia de cresterea copilului a fost 3400, iar salariul net pe luna ~3000 +stimulent.
Am intrebat la HR si raspunsul a fost ca pt CM:

Stagiul de cotizare este constituit din venitul brut realizat de angajata, fara a lua in calcul tichetele de masa sau stimulentul de insertie.
Cf art 12 din ordinul 60/32:
1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
(1^1) Stagiul minim de cotizare se constituie şi din însumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(2) Se asimilează stagiului de cotizare perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) *** Abrogat

In plus, fata de tichete, eu mai primesc niste bonusuri, pt toate retinandu-se toate taxele si impozitele.
Si interesul meu vine in contextul in care din septembrie voi intra din nou in prenatal.
Va multumesc mult pentru rabdare si ajutor!
Buna ziua,
Imi cer scuze ca insist, dar pana la urma eu inteleg ca cei de la HR nu prea au dreptate. ma puteti lamuri, va rog?
Multumesc mult!
Mihaela
ma_popescu a scris:

Stagiul de cotizare este constituit din venitul brut realizat de angajata, fara a lua in calcul tichetele de masa sau stimulentul de insertie.
Cf art 12 din ordinul 60/32:
1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
(1^1) Stagiul minim de cotizare se constituie şi din însumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(2) Se asimilează stagiului de cotizare perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) *** Abrogat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)