avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile delegatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile delegatie

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
firma la care lucrez trimite salariati in delegatie in Italia sau Germania pentru perioade mai lungi; le platim salariul in tara si diurna in afara; daca pleaca intr-o zi de samabata sau duminica(cu avionul sau cu masina) trebuie sa le mai platesc ceva in afara de diurna? oamenii imi cer si plata orelor de drum, spun ei ca era ziua lor libera... un temei legal??? multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 8 Martie 2012
Art. 43 si 44 din Codul Muncii, republicat clarifica problema dvs.
"Art. 43. - Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinară a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil. "

Au dreptul la plata orelor cat se afla in delegatie cat si cheltuieli de transport si cazar, in afara indemnizatiei de delegare.
Cheltuielile de delegare sunt clarificate de HG nr.518/1995 si nu de Codul Muncii ... Perioada pentru care se acorda diurna în valuta se determina în funcţie de mijlocul de
transport folosit, avîndu-se în vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea în strãinãtate, şi momentul aterizarii avionului,
la sosirea în ţara, şi de pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat
a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei
sau de stat a României, atît la plecarea în strãinãtate, cît şi la înapoierea în ţara.

Nu exista niciun temei legal ... pentru ziua respectiva primesc diurna ...
Sa inteleg ca, daca pleaca sambata sau duminica le dau numai diurna? eu asa am facut pana acum insa oamenii imi spun ca sambata si duminica sunt zilele lor libere, deci daca pleaca intr-o zi libera vor sa fie si pontati.... cum sa fac? multumesc!
Le dati numai diurna ...nu exista niciun text de lege care sa prevada si plata salariului pentru zilele de sambata sau duminica ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delagatie sambata si duminica anghelnicole anghelnicole Buna ziua de ceva timp port dscutii cu departamentu resurse umane pe urmatoarea tema si vreau sa fiu cat mai convinsa ca se aplica legea eu plec in ... (vezi toată discuția)
Se acorda diurna intr o zi de sarbatoare? AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, pentru angajatii care sunt delegati in strainatate, li se acora diurna pentru ziua in care este sarbataoare?Multumesc! (vezi toată discuția)
Acordare diurna externa - fractii nimeni1 nimeni1 Buna ziua, stie cineva in ce cuantum se acorda diurna externa in zilele de plecare si retur (de exemplu, cand persoana delegata este in avion, doar 6 sau ... (vezi toată discuția)