avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la prenatal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la prenatal?

Buna ziua.Am si eu o mica problema, am lucrat la Mic.ro si firma a intrat in insolventa urmand ca angajti sa fie in preaviz.Pe data de 3 februarie am semnat notificarea de incetare a contractului de munca. Eu am problem de santate cu menstruatia si am ramas insarcinata in 26 de sapt dar am aflat abia dupa ce am senat decizia.MAi pot face ceva?Pot primi prenatal?Daca nu unde as putea plati pentru a primi prenatal?Sau este prea tarziu?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:05, 6 Martie 2012
Art.93 din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 93. – (1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(1.1) Plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru drepturile care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute ia alin. (1), se efectueazã pânã la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberãrii de certificate medicale.


(2) În vederea preluãrii în platã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a drepturilor care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), angajatorii sau, dupã caz, persoanele interesate depun urmãtoarele acte la casele de asigurãri de sãnãtate:
a) lista angajaţilor aflaţi în platã de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) situaţia plãţii lunare a drepturilor pânã la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncã, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevãzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirãrii termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncã, cu viza inspectoratului teritorial de muncã, dupã caz;
f) în cazul încetãrii activitãţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre urmãtoarele acte:
- actul oficial care atestã începerea procedurii de încetare a activitãţii angajatorului (încheierea judecãtorului-sindic, hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor, rãmasã definitivã, privind lichidarea administrativa);
- copie legalizatã de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
- confirmarea scrisã a expirãrii valabilitãţii sau a anulãrii autorizaţiei de funcţionare ori a autorizaţiei de liberã practicã (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate încheiat de unitãţile fiscale teritoriale;
- copie legalizatã de pe actul de desfiinţare a organizaţiei cooperaţiei meşteşugãreşti;
- confirmarea scrisã a expirãrii mandatului exercitat în cadrul autoritãţii elective, executive, legislative sau judecãtoreşti;
- orice alte acte prevãzute de legislaţia în materie în vigoare la data încetãrii activitãţii angajatorului.

2. - Actele pot fi depuse fie de angajator, fie de dvs....astfel ca lichidatorul va trebui sa va dea actele solicitate de CJAS si pe care trebuie sa le duceti personal la CJAS ... banii va vor fi dati dvs. personal si nu firmei.

@nicoletamoroianu,

Daca va aflati in situatia de a fi incetat deja cim ul si concediul prenatal nu a fost inca nici eliberat,nu va incadrati la articolul precizat mai sus.In schimb,in cf. cu prevederile art.43 din Norme60/32/2006,puteti beneficia de c. prenatal:

(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.


Deci,daca cim ul a incetat ,dupa eliberarea concediului prenatal va prezentati;la casa de sanatate,avand asupra dvs. certificatul de concediu ,precum si decizia de incetare a cim din care va rezulta ca incetarea nu s-a produs din motive imputabile dvs.Plata se va face de catre casa .
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in fliment, angajat in concediu de risc maternal, cu decizie de incetare a contractului. cum procedez? gratielagheorghiu gratielagheorghiu buna ziua, firma la care lucrez a intrat in faliment. am primit decizia de incetare a contractului de munca. in prezent sunt in concediu de risc maternal. am ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal si post natal florentina_hender florentina_hender Buna ziua Vin si eu cu o solicitare. Sunt insracinata in 6 saptamani, ar trebui sa nasc pe 3 mai 2015. Insa sunt angajata pe prioada determinata de 1 an de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nanau2002 nanau2002 1-Atunci cand o salariata are dreptul la concediul cu risc maternal,angajatorul este scutit de plata daca firma este in insolventa?sau are obligatia,sa ... (vezi toată discuția)