avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri inainte de casatorie

Buna ziua!
Spuneti-mi va rog bunurile inainte de casatorie se impart in cazul unui divort in cazul in care nu sa facut contract prenuptial?
Nu se impart. Bunurile dobandite inainte de casatorie in mod exclusiv de catre unul dintre soti, sunt bunuri proprii ale acestuia.
Inainte de toate ca bunurile nu se impart prin desfacerea casatoriei ci prin partaj.
Faptul ca inceteaza casatoria nu inseamna ca automat impart si bunurile.
IMpartirea bunurilor se face ulterior prin cererea de partaj si numai daca partile vor.
In cazul in care nu exista un regim matrimonial se aplica regula bunurilor dobandite in timpul casatoriei.
Potrivit aceluiasi regim bunurile care sunt supuse partajului sunt acelea dobandite dupa data casatoriei. Cele dobandite anterior fac parte din categoria bunurilor proprii si nu fac parte din masa de partaj.
buna seara....
in cazul unui partaj, indiferent de regimul ales la casatorie, bunurile dobandite inainte de casatorie, raman bunuri proprii?.....sau este mai sigur un document la notar pentru a nu avea probleme in cazul unui divort?...
va multumesc anticipat ptr raspuns....
Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt proprii.

Situatia juridica a acestora poate fi schimbata daca sotii, dupa un an de la incheierea casatoriei , opteaza pentru un regim matrimonial ( denumit "comunitate conventionala" ) , astfel , bunurile ( toate sau o parte din ele ) vor fi comune .



Art. 367. - În cazul în care se adoptă comunitatea convențională, convenția matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte: a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) și c)

Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri nepartajabile Teddy71 Teddy71 Buna ziua , In cazul unui divort si partaj , incepand de cand bunurile achizionate de unul din soti nu se mai impart ? De la momentul initierii actiunii de ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)