avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asiguratorul RCA nu plateste
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asiguratorul RCA nu plateste

Buna seara. Am nevoie si de alte pareri intr-o speta. A si B au un accident de circulatie (B da cu spatele intr-o intersectie si il loveste pe A). Se completeaza formularul de constatare amiabila a accidentului la unitatea unde B este asigurat. Asiguratorul intocmeste list cu componentele ce vor fi schimbate, A se deplaseaza la o unitate service, unde ii este reparata masina, si apoi se prezinta la asigurator cu factura de reparatii pentru a le-o inmana. Ulterior, asiguratorul devine suspicios cu privire la conditiile in care s-a produs accidentul si refuza plata. Solicita si obtine anumite declaratii de la cei implicati, din care rezulta ca acidentul s-a produs asa cum a fost declarat initial. Asiguratorul tot nu plateste. Recent, unitatea service ii cheama in judecata pe asigurator si pe A pentru "obligatie de a face", adica sa i se plateasca reparatia, daune interese si penalitati. Sunt nelamurit cu privire la posibilitatea ca A sa suporte contravaloarea reparatiei in conditiile in care nu am certitudinea existentei unui accept scris de plata din partea asiguratorului cu privire la contravaloarea reparatiilor si nici cu privire la existenta unui raport juridic intre service si asigurator, de reparatii efectuate masinilor asiguratilor. M-ar ajuta un sfat de la o peroana cu experienta in situatii similare. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dorin Baleanu , Mediator 15:08, 8 Martie 2012
Pentru clarificarea suspiciunilor dvs vis-a-vis de existenta raport juridic intre service si asigurator,existenta accept scris din partea asiguratorului,este bine de cunoscut ca acceptul pentru executia reparatiilor nu se emite verbal ci are forma scrisa,si se realizeaza numai dupa expertizarea vehiculului implicat in eveniment care necesita reparatii
Cu ocazia deschiderii dosarului de dauna,initial se realizeaza o verificare atenta a vehiculului a elementelor/componentelor/ansamblurilor depreciate in urma evenimentului si se realizeaza o prima lista de piese care trebuiesc inlocuite
Verificarea se realizeaza atat de catre reprezentantii service-ului care asigura reparatia cat si de catre reprezentantul asiguratorului
Se efectiueaza set de planse foto a tuturor componentelor depreciate care trebuiesc inlocuite
Pentru a asigura dovada materiala,piesele inlocuite se pastreaza de catre service
In situatia in care dupa operatia de dezasamblare elemente/componente/piese depreciate se constata si alte defectiuni se realizeaza suplimentarea listei de piese necesare reparatiei,toate aceste etape realizandu-se numai cu acordul scriptic al asiguratorului
Pentru clarificarea suspiciunilor cu care va confruntati puteti sesiza oficial comisia de supraveghere a asiguratorilor responsabila locatiei unde se efectueaza reparatia vehiculului
Eu sunt aproape in aceeasi situatie. Am fost lovit de catre un autoturism care mergea cu spatele. Paguba mea 6000 ron, auto reparat in reprezentanta. Asiguratorul imi spune ca este accident suspect si ca vrea poze de la locul faptei. Cum imi poate cere mie, ca si parte vatamata poze? Ce eu sunt fotograf? Important este ca am avut spiritul de moment si am facut cu telefonul 3 poze. Mai apoi intr-o discutie telefonica ma acuza in plin ca este vorba de un caz tipic de inversare a vinovatiilor. El ocupandu-se de lichidari, nicidecum de dep. juristic. De unde si pana unde a tras el concluzia asta? Accidentul a fost pe buna dreptate, masina mea dpdv functional nu a fost afectata, ci doar estetic. Faruri crapate, bara sparta, plastice. Ei au ceva cand e vorba de mers cu spatele sau e doar o tehnica de intimidare ca sa nu despagubeasca? Eu nu mai inteleg nimic, dar cei de la csa si multi altii au spus sa nu ma las intimidat si sa merg mai departe. In ce tara traim domnilor? Cand ceri dreptate esti improscat cu noroi, iar cand e sa furi ti se toarna cu lopata? Dumnezeule...
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Daniel1990, utilizator
Din pacate sunt cativa asiguratori care procedeaza in acest mod pentru a amana cat mai mult plata, sau de ce nu ...sa il faca pe client sa renunte sau sa se multumeasca cu suma derizorie oferita.Incercati sa le solicitati in scris cum au ajuns la aceasta concluzie, in caz ca nu veti ajunge la o intelegere singura cale de recuperare a prejudiciului este in instanta.
Accidentele provocate de mersul cu spatele intotdeauna au ridicat suspiciuni la toti asiguratorii.
Daca soc de asigurari are contract cu service-ul atunci se elibereaza accept de plata (scris) inainte de a se intocmi factura de reparatie de catre service. Daca nu are contract cu acel service nu se elibereaza accept de plata.
In instanta soc. de asigurari trebuie sa justifice refuzul (probabil pe baza unei expertize tehnice extrajudiciare). Banuiesc ca in instanta se va cere o expertiza tehnica judiciara. Numai daca expertiza judiciara stabileste ca accidentul nu a avut loc in conditiile prezentate de cei doi cond. auto numai atunci "A" pote plati reparatia fara a recupera prejudiciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)
Despagubire refuzata de asigurator bandidos87 bandidos87 Buna ziua. Cu scuzele de rigoare sunt sigur ca acest subiect probabil a mai fost dezbatut dar pt a nu interpreta gresit am preferat sa deschid un nou subiect. ... (vezi toată discuția)