avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare centrala de apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare centrala de apartament

Buna

Am cumparat in septembrie 2011 un apartament intr-un bloc care nu era bransat la reteaua de gaze Eon. Apartamentul meu este la ultimul etaj al blocului cu 3 etaje. Am reusit sa obtin semnaturile pentru bransarea blocului si al apartamentului meu la reteaua de gaze, si saptamana aceasta urmeaza ca eon sa ma branseze la retea. Incalzirea apartamentului se face prin centrala de cartier a regiei autonome Colterm. Problema este ca blocul e vechi si tevile sunt colmatate, motiv pentru care iarna aceasta nu am avut temperaturi mai mari de 18 grade in apt. Asta desi am cerut locatarilor sa schimbam tevile. Locatarii s-au opus pe motiv ca sunt batrani si au pensie mica.
Eu doresc sa ma debransez de la regia Colterm si sa imi pun centrala. Necazul este ca regia Colterm imi spune ca ei nu debranseaza doar un apartament intr-un bloc, si ca trebuie sa ma inteleg cu asociatia de locatari. Nu prea avem asa ceva. Exista doar o doamna batrana care incaseaza banii de intretinere si ii distribuie catre furnizorii de servicii. Am vorbit cu aceasta doamna si dansa mi-a spus sa rezolv cu Coltermul. Dorinta mea si a locatarilor este ca in urma debransarii mele, locatarii care raman bransati la Colterm sa nu plateasca mai mult la intretinere, adica Coltermul sa recalculeze necesarul de energie termica pentru 11 apartamente, nu 12 cate are blocul.
firma care s-a ocupat de bransarea blocului si apartamentului se va ocupa si de montarea centralei. Dansii mi-au spus ca dat fiind faptul ca stua la ultimul etaj, ar trebui sa tai tevile de incalzire de la mine din casa si sa anunt asociatia de locatari ca eu nu mai platesc apa calda si incalzirea.
Va rog sa imi spuneti cui trebuie sa ma adresez si care este modalitatea prin care pot sa ma debransez.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:12, 9 Martie 2012
Blocul tau este contorizat pe apa calda si incalzire? Daca DA, atunci treaba este f. simpla - notifici as. prop. (doamna batrana) ca incepand cu data... (banuiesc ca la sfarsitul perioadei reci, ca acum nu prea se ”poarta” deconectarea) apartamentul... va fi deconectat de la sistemul centralizat de incalzire si apa calda si inviti as. prop. sa intocmeasca un PV de deconectare. Sigur, procedura legala/corecta/etc. o gasesti la furnizor, dar pana te deconecteaza ai pierdut garantia la CT...
Daca blocul nu este contorizat, apoi chiar ca trebuie sa astepti pana in primavara si procedura este cam la fel. Incearca sa depui la furnizor cerere de deconectare de pe acum. La apa calda cred ca nu sunt probleme. Blindezi instalatia de apa calda actuala si-ti faci traseul de la CT. Trebuie sa colaborezi cu firma care-ti monteaza CT, ei stiu ce modificari trebuie sa faca si la inst. de incalzire si la cea de apa calda. trebuie neaparat sa ai proces verbal de deconectare, sa nu platesti in doua locuri.
Multumesc pentru raspuns

Suna foarte simplu, dar citind Art. 30 din Legea nr. 325/2006

" (2) Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunarii generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile înainte.
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încalzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant "

reiese ca eu depind de acceptul asociatiei. Care ma trimite la Colterm. Si Coltermul inapoi la asociatie...

si mai rau, este ca am gasit:

Ordinul ANRSC nr. 91/2007art. 249

"Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament"



Este bine ca ai gasit legislatia. Urmareste procedura din L 325/2006 si lasa-i in pace. Baietii nu vor sa piarda clientii - de fapt aici este toata povestea. Daca ar fi vre-o 5 furnizori dintre care 2-3 privati, te asigur ca nu s-ar mai povesti tot asa.
Cum ziceam, acum este cam impropriu sa te deconectezi. Cat trebuie sa mai astepti 2 luni? Intre timp bate fierul la asociatie, vecini si tot ce tine de tine. Deconectarea se poate face cu orice meserias care are un aparat de sudura cu flacara.
Pentru ca esti la ultimul nivel, trebuie sa nu intrerupi circuitul pe retur/aerisiri. Cum ziceam, meseriasii cunosc toate aceste conditii tehnice pentru ca instalatia de incalzire existenta sa functioneze normal.
La cat efort ai facut, parca ar merita sa schimbati si tevile vechi, colmatate, ba chiar as incerca sa curat si caloriferele care, banuiesc ca sunt pline cu depuneri la partea inferioara, deci care au un randament f. scazut. Daca mai izolezi si conductaraia din subsol, vecinii tai pot sa te aleaga primar.
Iti doresc mult Succes!
Trebuie sa te adresezi firmei pe care ai ales sa schimbe sistemul de incalzire in apartament. Ei sunt cei care se vor ocupa de acordurile care trebuiesc obtinute de la regie, iar acea firma probabil o sa ceara de la tine o adeverinta de la asociatie ca nu ai datorii la furnizor si sigur banutii pe lucrare.
Oricum, pana nu demarezi treaba cu firma de centrale stai linistit si nu iti mai framanta mintea pentru ca toate problemele se vor rezolva.:coffee:
Ma tem ca nu imi permit lucrari de binefacere. Apartamentul, costurile cu bransarea la gaz si montarea centralei de apartament nu mi-au lasat loc de alte investiti pe termen scurt. Pentru mine nu este o problema sa ma debransez in 2, 3 sau 4 luni. Mi-as dori ca pana la inceputul toamnei, sa fiu debransat. Problema mea este ca nu stiu cum pot face asta, sau mai nou, daca am voie sa o fac.

Alte discuții în legătură

Problema vecini - debransare retea termoficare popmircea81 popmircea81 Buna Am cumparat anul trecut in septembrie un apartament (in Timisoara) la etajul 3/3 intr-un imobil cu 12 apt. nebransat la reteaua de gaze naturale. ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari si furnizorul colterm in timisoara ioni69 ioni69 Buna ziua, Doresc sa va consult intr-o problema legata de furnizarea Agentului Termic de catre regia locala Colterm in Timisoara. Suntem o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)