avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Formular contraventie norme sanatate publica
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Formular contraventie norme sanatate publica

Sunt functionar public cu atributiuni de control; De curand, s-a aprobat prin ordin de ministru formularul-model pentru procesul-verbal de constatare a contraventiilor utilizat in activitatea de control din domeniul sanatatii publice care nu prevede posibilitatea achitarii pe loc sau in 48 de ore de la primire/luare la cunostinta a jumatate din minimul amenzii stabilita.HG 857/2011 nu prevede aceasta posibilitate(de a achita jumatate din minim), dar utilizam acest proces verbal si pentru aplicarea sanctiunilor conform altor acte normative(exemplu HG 1197/2002 referitoare la materiale in contact cu alimentul,etc) care prevad in mod expres posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii.Cum insa formularul model nu contine aceasta prevedere,iar inspectorul nu poate modifica prin adaugare/stergere formularul, cum se procedeaza legal?
Cel mai recent răspuns: fleuresdelune , utilizator 05:59, 12 Martie 2012
Daca actul normativ in baza caruia aplicati amenda contraventionala prevede posibiliatea platii a 1/2 din cuantumul acesteia in termen de 48 de ore, nu puteti sa decadeti din acest drept contravenientul.
In privinta neconformitatii formularului cu legislatia pe care o aplicati in sanctiunea contraventionala sesizati sefii ierarhici. De asemenea, aduceti la cunostinta contravenientului aceasta posibilitate de plata.
consilierul juridic al institutiei a raspuns intrebarii noastre intr-o maniera care nu ne ajuta;mai exact,legea se aplica,nu se comenteaza;asadar, no coment!
Ar trebui sa vi se creeze si instrumentele necesare pentru aplicarea corecta a prevederilor legale. Dar vorba dvs. "no coment".
Eu inteleg din mesajul dvs. ca formularul-model a fost aprobat prin Ordin publicat in MO. Mai inteleg ca acest ordin nu tine cont tocmai de unele acte normative cu care lucrati si pe care cei din centrala ministerului ar fi trebuit sa le cunoasca. Parerea mea este ca in culpa pentru aceasta situatie sunt cei care au elaborat, avizat, aprobat si semnat ordinul respectiv.

Aceasta situatie trebuie adusa la cunostinta celor din minister in regim de urgenta. De asemenea, trebuie sa le solicitati sa modifice ordinul respectiv tot in regim de urgenta. Pana la modificarea acestuia si intrucat nu puteti face adaugiri pe formularul-model, trebuie sa cautati o solutie de compromis impreuna cu cei care va conduc.

Dvs., cand aplicati amenda conform HG nr. 1197/2002 de exemplu, aduceti la cunostinta contravenientului, verbal, ca are posibilitatea sa achite jumatate din minimul amenzii. Casierii trebuie sa fie instruiti, prin nota interna emisa de conducerea institutiei, sa primeasca jumatate din minimul amenzii. Aceasta ar putea fi o solutie de compromis, cu caracter temporar, care va permite sa respectati toate actele normative.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Incasarea sanctiunilor nu se realizeaza la nivelul institutiei,ci la primariile de domicliu pentru persoane fizice,respectiv administratiile financiare unde au domiciliu fiscal persoanele juridice..Acolo alte probleme.; De exemplu, am primit de curand o chitanta de plata a unei sanctiuni in care numele meu ,ca inspector, era trecut la rubrica ,,am incasat de la....." sau cand formularul prevedea in mod expres posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii stabilite, ei nu voiau sa incaseze pentru ca nu aveau rabdare sa citeasca tot.Asadar......greu de gasit o solutie.Intr-adevar,vom comunica Ministerului.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitatea achitării a jumătate din minimul contravenției mariusbunga mariusbunga Noua lege 203/2018 care modifica Ordonanța 2 privind contravențiile prevede posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii! Întrebarea e: ... (vezi toată discuția)
Mentionarea olografa a posibilitatii de plata a jumatate din minimul amenzii intr-un proces verbal de contraventie doinamagurean doinamagurean Buna ziua, Daca aceste P.V sunt standard este permisa adaugirea de mana? Ma refer la posibilitatea platirii a jumatate din suma in 48 de ore conform OG ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal de contraventie; motiv de nulitate laurentiu8700 laurentiu8700 Agentul constatator nu a mentionat in procesul verbal de contraventie posibilitatea achitarii de catre contravenient a jumatate din minimul amenzii i. Actul ... (vezi toată discuția)