avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Venituri in calculul indemnizatiei de crestere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului

Buna-ziua!
Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in calcul si alte beneficii primite de la firma in decursul anului (ex. prima de bilant, prima de ziua firmei sau de sarbatori) care s-au adaugat salariului si s-au impozitat inainte de primire. Acestea impreuna cu veniturile din chirii se stabilesc in totalul veniturilor alaturi de salariu, din care se calculeaza cele 85%?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:44, 28 Ianuarie 2009
Art.1 alin. (1) din OUG nr.148/2005 modificata prin art.1 din Legea nr.257/2008 precizeaza:"Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.271/2003 privind Codul Fiscal beneficiaza......si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600lei sau optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."
Pana la aparitia normelor de aplicare a noii legi nu stim daca veniturile ce vor intra in calculul mediei mentionate sunt brute sau nete.
Vi se iau in calcul toate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit .... numai ca pana la aparitia normelor sau instructiunilor de aplicare a noilor prevederi nu ne putem pronunta asupra carui venit se va aplica procentul de 85% .. brut sau net ?
Buna-ziua!
Multumesc pentru raspuns. Vom astepta aparitia nomelor pentru a vedea ce se ia in calcul venitul net sau brut :sorry:dar totusi mai am o mica nelamurire. Am citit pe site ca in calculul celor 85% se iau toate veniturile impozabile sau veniturile profesionale? Ce diferenta este intre cele doua? Nu imi este clar daca se cuprind doar veniturile din salarii si din activitati independente(drepturi de autor, etc) sau se iau in calcul si veniturile din activitati comerciale ale contribuabilului , adica cele din chirii? Este venitul din chirii un venit profesional???
Ar trebui sa se ia in calcul si veniturile din activitati independente pentru care s-a platit impozit pe venit. Pana nu vor fi publicate normele de aplicare nu stim cu siguranta daca vor fi luate in considerare si alte venituri in afara de cele de natura salariala.
In curand vor fi publicate si speram sa ne raspunda la toate nelamuririle.
In calcul se iau toate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit. Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si concediul pentru cresterea copilului shumy shumy Buna seara am si eu 3 intrebari la dvs: 1) cum se calculeaza salariul prenatal de 85%? Din salariul care este trecut in cartea de munca sau din cel pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate AmaliaPopescu AmaliaPopescu As dori sa aflu care va fii valoarea indemnizatiei de maternitate in cazul in care doresc sa raman insarcinata,dar si valoarea concediului ... (vezi toată discuția)
Indemnizație 2017....6 sau 12 luni????? somial somial Îmi puteți spune cum se calculează indemnizația pt creșterea copilului? Am citit intr un articolul care zicea ca valoarea bruta a îndemn. Reprez.85% din ... (vezi toată discuția)