avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu prenatal si concediul pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu prenatal si concediul pentru cresterea copilului

Buna seara am si eu 3 intrebari la dvs:

1) cum se calculeaza salariul prenatal de 85%? Din salariul care este trecut in cartea de munca sau din cel pe care-l ''iei in mana'' ???

2) stiu ca salariul pentru cresterea copilului de 800 de lei se compune practic din 600+200 care reprezinta alocatia copilului. Daca aleg varianta aceea de 85%, din suma rezultata se adauga si cei 200 lei reprezentand alocatia copilului pana la varsta de 2 ani????

3) cum se calculeaza aceast salariu de 85% pentru cresterea copilului pana la doi ani? Din salariul de pe cartea de munca sau din cel pe care-l ''iau in mana''? 85% din veniturile inregistrate in ultimele cate luni?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 6 Martie 2009
1. Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.

2. Chiar daca optati pentru varianta cu 85% veti primi si cei 200 lei.

3. La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului astfel stabilita se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.

4. În sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma încasată din veniturile din salarii, care se stabileşte astfel:
-la locul unde se află funcţia de bază: suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinată ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă, şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă.

M-ati bagat intr-o ceata totala cu atatea termene strict contabilicesti despre care marturisesc ca nu am nici cea mai mica cunostinta.:) Mai pe intelesul meu: procentul acela de 85% despre care se vorbeste atat in cazul salariului prenatal si postnatal cat si in cazul indemnizatiei de crestere a copilului sa inteleg ca se calculeaza din ceea ce ramanea in mana in ultimele 6, respectiv 12 luni?
1. Indemnizatia de maternitate : 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.


2. Indemnizatia pentru CIC : 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor profesionale nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie mame ramonamiau ramonamiau Buna ziua! Sunt o femeie insarcinata si am urmatoarele intrebari legate de calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului: 1. avand in vedere ca in ... (vezi toată discuția)
Maternitate ciapa liliana ciapa liliana cum se calculeaza mai exact prenatal si postnatal in maternitate deoarece sefii mei imi dau un salar mult mai mic decat iau acum. Adica pe cartea de munca am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)