avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drepturi - perchezitie domiciliara
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drepturi - perchezitie domiciliara

Buna ziua. Imi studiez drepturile. As vrea sa stiu, daca potrivit intelegerii mele a
Codului de procedura penala, Titlul III, Capitolul II, sectiunea VIII "Ridicarea de obiecte si inscrisuri.Efectuarea perchezitiilor", art. 101
Art. 101. - Organul de cercetare penala poate face perchezitii domiciliare cu autorizatia procurorului.
Perchezitia domiciliara se poate face fara autorizatia procurorului numai daca persoana la domiciliul careia urmeaza a se face perchezitia consimte in scris la aceasta.
In caz de infractiune flagranta, perchezitia domiciliara se efectueaza fara autorizatia procurorului.

inseamna ca 1. Politia nu poate veni la mine IN casa sa vada daca imi tin arma detinunut legal, in fiset metalic si daca eu ii dau voie, iar dansii gasesc ca nu detin arma astfel, imi semnez practic singur avertismentul sau amenda.

si 2. daca fur din buticul din colt si fug in casa, nu pot sa intre sa faca perchezitie, fiindca desi flagrant, neexistand un procuror, eu nu consimt in scris.


Totodata, art. 106 spune
Art. 106. - Perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ.

deci, nu ma poate perchezitiona nimeni fara martori asistenti si fara a se legitima.

Acum, ce vreau sa stiu:
1. Ma poate perchezitiona un ofiter de politie in civil, uniforma sau jandarm doar pentru ca vrea sau are impresia ca detin obiecte ilegale, chiar daca se legitimeaza?
2. Daca respect modelul american si spun ca nu sunt de acord cu perchezitia, are vreo valoare opozitia mea? In SUA o perchezitie facuta fara consimtamant, la care se gasesc 2 kg de cocaina are valoare 0.
3. Pe la 18 ani, casa unui prieten de la care aveam cheia a fost sparta si am fost chemat sa dau declaratii, unde, inainte de a a scrie, politistul mi-a zis ca respectivul prieten crede ca eu am furat (fapt fals, el si familia doar au facut ce li s-a spus, si anume sa cheme pe oricine care avea cheia). Atunci am cooperat si am spus unde eram cand a fost sparta casa, de ce aveam cheia oferita si de cate ori mergeam acolo. Am declarat si ca nu am facut copii sau dat-o cuiva. Daca atunci as fi cerut un avocat si as fi TACUT fara sa zic nimic, ar fi fost benefic pentru mine?
4. Rog sa priviti acest instructional despre cum se procedeaza cu politia. [ link extern ]

Va rog sa discutam despre aceste aspecte. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 21:27, 10 Martie 2012
1. d! se poate si se numeste control corporal iar ptr asta nu este nevoie de mandat sau martori asistenti. este permisa de legea politiei si se intimpla la controale stradale, meciuri de fotbal, etc,
2.eronat, nu confundati filmele americane cu dispozitiile procedurale. asta ca sa nu spunca exista 52 coduri procedural penale in SUA,
3.nu, deoarece ati fost ascultat in calitate de martor si nu invinuit. martorul nu poate refuza sa depuna marturie daca a fost citat in acest sens deoarece este infractiune- marturie mincinoasa. dreptul la tacere il are doar invinuitul cf art 70 cpp,

repet, procedura penala si mai ales practica penala nu este ca in filme.
Pai nu e din filme, in SUA, refuzul de a fi perchezitionat. Si eu sunt de parere ca discutiile cu un politist fac rau. Vedeti acel reportaj. Daca in calitate de martor ofiterul pune intrebari si descopera alta fapta ilegala?
orice persoana poate fi ascultata ca martor si daca seretine o infractiune i se schimba calitatea in invinuit si este audiat din nou, beneficiind de alte drepturi procesuale, suplimentare.

asa cum am spus, este din filme. va pot spune ca refuzul nu este neconditionat si duce la posibilitatea politiei de a retine persoana pina la obtinerea unui mandat. iar acest mandat se poate obtine imediat daca sunt indicii.

pe de alta parte, nu mai comparati sistemele de drept deoarece nu pot fi comparate. in legea romana, cazurile de nulitate sunt f putine raportate la incalcarile procedurale. in schimb, in sistemul anglo-saxon, se pune mare accent pe espectarea procedurii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)
Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Mandat perchezitie domiciliar / alte nelamuriri iqwert iqwert Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari legate de perchezitii domiciliare/proceses penale: 1: care este procedura legala prin care se obtine un mandat de ... (vezi toată discuția)