avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale penalitati, dobanzi
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

penalitati, dobanzi

in situatia in care nu am contract incheiat ci doar factura semnata de catre debitor, ce penalitati pot percepe si in baza carui act normativ?
Cel mai recent răspuns: ContSters14976 , utilizator 19:09, 19 Noiembrie 2008
În lipsa unei conveţii exprese conţinută în contract (chiar şi în factură - ca formă simplificată de contract) NU puteţi solicita obligarea debitorului la plata de penalităţi de întârziere.
Potrivit art. 43 din Codul Comercial, "Datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile".
Potrivit art. 3 din OG nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, "Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României".
daca factura e semnata poti merge chiar pe somatie de plata, ai grija debitul trebuie sa fie cert, lichid si exigibil
a se vedea si OUG 119/2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda si penalitati Borza Borza Buna, daca nu se plateste salariul pentru o anumita perioada de timp la chemarea in judecata a angajatorului cum se calculeaza dobanda care trebuie ceruta de ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala triton10 triton10 Buna ziua As vrea sa stiu care este dobanda legala pentru obligatiile comerciale si civile stabilite in valuta. Multumesc. (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristian.turturean cristian.turturean buna ziua. instanta de judecata a decis ca fostul angajator sa plateasca drepturile salariale restante in suma de 1.000 lei actualizata cu coeficientul de ... (vezi toată discuția)