avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Punerea sub interdictie - debilitate mintala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Punerea sub interdictie - debilitate mintala

Buna ziua,

Bunica mea sufera de debilitate mintala si pt a rezolva probleme juridice, familia noastra vrea sa demareze punerea sub interdictie.
Va rog sa imi spuneti cat dureaza un astfel de proces si cine decide persoana care va fi numita curatela si mai apoi, tutore?
Poate fi curatela sau tutore fiica sa care are grad de handicap 2 ? ( in prezent angajata, in curs de pesnionare)
Trebuie sa facem si demersuri pt a stabili gradul de handicap al bunicii pt a realiza aceste demersuri? Sau este suficient diagnosticul si apoi expertiza facuta de Judecatorie ca urmare a cerereii de punere sub intredictie?

Multumesc
Raluca Bogdan
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:00, 18 Noiembrie 2008
Poate dura si un an sau mai mult.
E o procedura destul de greoaie.
Doar debilitatea mintală nu este suficientă pentru punerea sub interdicţie. Mai este necesar ca despre persoana în cauză să se dovedească faptul că nu are discernămînt. Doar lipsa discernămîntului în ceea ce priveşte îngrijirea intereselor proprii constituie temei de punere sub interdicţie.

Cererea de punere sub interdicţie se adresează instanţei (judecătoriei în raza căreia persoana în cauză are domiciliul). Constatarea stării mintale nu se face la cererea rudelor, ci prin procedura reglemantată de lege.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, In cazul succesiunii, daca mostenitorul legal este bolnav atat fizic cat si mintal poate sa mosteneasca fiul mostenitorului?Si daca nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Acte tutore batran altzheimer brvali brvali Pe baza caror acte se stabileste tutorele in cazul unui batran diagnosticat cu Altzheimer in forma medie spre severa si catre ce autoritate ne putem ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)