avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza abuziva in contractul de credit bancar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza abuziva in contractul de credit bancar

Care ar fi temeiul de drept pentru a promova o actiune in instanta pentru anularea unei clauze abuzive dintrun contract de credit cu o banca?
Pe langa disp. Legii 193/2000 ce ar mai trebui sa invoc ca temei de drept pt aceasta actiune?
Este necesar ca imprumutatul sa se adreseze mai intai OPC, sau se poate duce direct cu actiune in instanta?

Banca a modificat dobanda fara sa notifice imprumutatul, unilateral si fara sa-i trimita acel grafic de rambursare a ratelor.

Multumesc.:coffee:
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 22:24, 19 Noiembrie 2008
In opinia mea ar fi indicat ca, imprumutatul sa se adreseze mai intai reprezentantilor Oficiului pentru Protectia Consumatorului pentru ca acestia sa verifice legalitatea conditiilor in care banca a acordat creditul, fiind reclamate clauzele abuzive, publicitatea inselatoare, aplicarea unor dobanzi si comisioane in mod unilateral fara notificare, etc. OPC-ul va trebui sa verifice sesizarea, sa efectueaze controlul si sa aplice sanctiuni.Sigur, aceste sanctiuni (procesul verbal) vor putea fi contestate de banca in instanta, dar va veti putea prevala de p.v. de sanctionare a bancii de catre OPC in actiunea in justitite a imprumutatului precum si de raspunsul primi de acesta de la OPC.
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Multumesc.
Dar in situatia in care ma hotarasc sa merg direct in instanta (fiindca sincer, nu vad de ce nu as face-o!),care este temeiul de drept pentru aceasta actiune?
Nicio parere?
:coffee:
puteti cerceta si in ce masura va puteti folosi de prevederile legii 363/2007.bafta
V-ar fi probabil folositoare SC 5766/17.10 2007 - Judecatoria Buzau ( Nicolae vs. Banca ) [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Penalitati bancare ContSters79575 ContSters79575 Buna ziua! Am contractat un imprumut la RBS si luna trecuta nu am platit rata integral. Pentru acea diferenta am primit o penalizare de 15 euro( de parca ... (vezi toată discuția)
Dosarul de credit bibicu_56 bibicu_56 buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca eu, in calitate de client al unei banci comerciale cu un credit ipotecar in derulare, pot consulta dosarul meu de credit ... (vezi toată discuția)
Dobanda majorata fara notificare ALEXANDRAR ALEXANDRAR Mi-a fost majorata dobanda in luna ianuarie la un credit (vechime 2 ani) contractat la BRD fara sa fiu anuntat.In contractt scrie ca banca poate indexa ... (vezi toată discuția)