avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajati romani - munca in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajati romani - munca in strainatate

Am o societate comerciala ai carei salariati lucreaza in Germania in domeniul constructiilor. Noi am procedat asa: le-am intocmit contracte de munca + protectia muncii + fisa de aptitudini. La locul de desfasurare a activitatii am trecut: pe santierele societatii, nespecificand ca de fapt munca o vor presta in alta tara, in baza unui contract incheiat de angajatorul din Romania cu cel din Germania. Cum se procedeaza corect in aceasta situatie, ca sa fim in regula? Si cum sunt angajatii asigurati, in conditiile in care li se platesc contributiile aici in tara, nu in tara unde presteaza activitatea?
Cel mai recent răspuns: olden , utilizator 12:40, 21 Martie 2012
1. Trebuie sa obtineti formularul A1 pentru lucratorii detasati in Germania... acesta permite plata taxelor in si la cuantumurile din statul de resedinta

2. Art.18 C.mun.:
(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3), precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(3) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.
poate va ajuta [ link extern ] /

Pentru alte informatii legate de munca in Germania va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca- Directia Medierea Muncii.
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
olden, utilizator
Ce mi-e clar e ca societatea respectiva a functionat in ilegalitate, atunci cand ma gandesc ca a facut o multume de angajari in felul pe care l-am descris mai sus. Practic, nu exista o alta varianta decat detasarea, atunci cand lucreaza in alta tara din UE... Dar detasarea e in sensul pe care il inteleg eu, care presupune detasarea si in Revisal(adica trimit angajatorilor din Germania si o copie dupa contractul lor de munca in baza carora sa ii cuprinda pe statul de plata)?? Sau e doar o formulare aparte, care se refera de fapt doar ca locul de prestare al activitatii lor e in afara granitelor? Daca e detasare, atunci la mine vor aparea pe statul de plata cu rest de plata 0, iar salariile se vor regasi pe statul de plata al angajatorului german?
Foarte utile si revelatoare informatiile dvs! Va multumesc!
Pe durata detaşării contractul individual de muncă încheiat între salariat şi angajatorul care îl detaşează este suspendat.

Pe baza contractul incheiat intre cele doua societati , dvs detasati salariatii in Germania ... in acest sens, se va emite decizia de detasare , se va modificara c.i.m. pentru perioada detasarii conform art.18 C.mun. , iar ca sa nu mai platiti taxe si in Germania va trebui sa solicitati formularul portabil A1.
Salariatii trimisi sa lucreze in strainatate trebuie sa dovedeasca caracterul de asigurat pentru a evita ca o persoana sa nu fie supusa in acelasi timp ambelor legislatii de securitate sociala sau, sa nu-i fie aplicata niciuna dintre cele doua legislatii. Acest lucru se face prin formularul A1 . Salariatul care primeste un astfel de certificat poate dovedi cu el apartenenta la sistemul roman de asigurari sociale.


Cererea pentru eliberarea formularului A1 se completeaza de catre angajator pentru unul sau mai multi salariati care vor fi detasati si se depune la C.N.P.A.S. cu 30 de zile calendaristice inainte de inceperea perioadei de detasare.


In vederea eliberarii formularului A1 este necesar un dosar care trebuie sa cuprinda certificatul de atestare fiscala din care sa rezulte ca angajatorul nu are datorii la bugetul de stat la data solicitarii formularului, adeverinta privind stagiul de cotizare realizat in ultimile 2 luni, emisa de casa judeteana de pensii pentru fiecare angajat detasat, ultima situatie financiara a angajatorului, copie a certificatului de inregistrare fiscala, contractul individual de munca pentru angajatul care urmeaza a fi detasat, adeverinta de la I.T.M. din care sa rezulte numarul de salariati, certificatul constatator emis de O.N.R.C. pe luna in curs contractul tradus incheiat intre angajatorul din Romania si angajatorul din statul de ocupare.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
olden, utilizator

Alte discuții în legătură

Detasare pe baza formularului a1 nicostaicu nicostaicu Buna seara Va rog daca ma poate ajuta cineva referotor la detasarea angajatilor pe baza formularului A1? O firma cu sediul in Romania, detaseaza oameni pe ... (vezi toată discuția)
Formularul a1 C-Iulia C-Iulia Care sunt conditiile Obligatorii impuse unei firme pentru a aplica pentru formularul A1,Mai ales legat re TVA dar si restul. (vezi toată discuția)
Formular e 101 Chiriac Roxana Chiriac Roxana Buna ziua. Cunoaste cineva de unde se poate obtine formularul E 101 , care substituie A1??? (vezi toată discuția)