avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajati romani - munca in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajati romani - munca in strainatate

Am o societate comerciala ai carei salariati lucreaza in Germania in domeniul constructiilor. Noi am procedat asa: le-am intocmit contracte de munca + protectia muncii + fisa de aptitudini. La locul de desfasurare a activitatii am trecut: pe santierele societatii, nespecificand ca de fapt munca o vor presta in alta tara, in baza unui contract incheiat de angajatorul din Romania cu cel din Germania. Cum se procedeaza corect in aceasta situatie, ca sa fim in regula? Si cum sunt angajatii asigurati, in conditiile in care li se platesc contributiile aici in tara, nu in tara unde presteaza activitatea?
Cel mai recent răspuns: olden , utilizator 12:40, 21 Martie 2012
I-am comunicat angajatorului care trimite angajati in strainatate toate informatiile pe care le-am primit de la dvs. Problema e ca el sustine in continuare ca nu are nevoie de formularul A1. Intrebarea mea este: poate sa se sustraga de la obtinerea acestui formular, prin faptul ca isi trimite in delegatii angajatii (max 120 zile, din care 60 cu acordul lor)? Problema e ca angajatii respectivi executa efectiv o lucrare in constructii, in baza unui contract incheiat cu o firma din strainatate, asa ca eu consider ca nu e chiar delegatie.. Ei sunt angajati pe o perioada de 3 sau 6 luni initial. Ei sunt oricum plecati pe perioada contractului. Daca totusi ii trimite in delegatie si ar fi corect asa, cum sunt angajatii asigurati in cazul unui accident de munca sau in situatia unei boli in Austria (nu Germania, cum am mentionat)?
Angajatorul considera ca nu e cazul de detasare, intrucat angajatii lui nu sunt detasati la un angajator strain, ci presteaza activitate pentru el, doar ca el are incheiat un contract de colaborare cu firma respectiva. Din cate am citit eu "detaşat = un lucrător care, pe o perioadă limitată, îşi desfăşoară munca pe teritoriul unui stat membru diferit de cel în care lucrează în mod normal." (Dir 96/71/CE din 1996), deci nu presupune lucrul pentru un alt angajator, asa cum se specifica in Codul Muncii...
fara formularul A1 inseamna ca se obliga beneficiarul sa platesca taxele si sa i angajeze, parerea mea. Si in strainatate se fac controle cu tematica munca la negru si nu e suficient contractul de munca din Romania trebuie sa fie insotit de dovada platii contributilor de pensii de catre angajatorul roman in calitate de prestator servicii in constructii.

la finante trebuie declarate contractele de prestarii servicii de care prestatorii straini poate ca si ei au acesta OBLIGATIVITATE.
ART. 1
(1) Persoanele juridice romane au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executape teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror alte activitati care pot constitui sediu permanent in Romania.
(2) inregistrarea contractelor se efectueaza la organele fiscale teritoriale in a caror raza persoanele juridice romane beneficiare ale activitatilor mentionate la alin. (1) isi au domiciliul fiscal, conform legii.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), persoanele juridice romane care au calitatea de contribuabili mari si mijlocii, potrivit reglementarilor legale in vigoare, au obligatia inregistrarii contractelor la organul fiscal competent pentru administrare.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
olden, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare pe baza formularului a1 nicostaicu nicostaicu Buna seara Va rog daca ma poate ajuta cineva referotor la detasarea angajatilor pe baza formularului A1? O firma cu sediul in Romania, detaseaza oameni pe ... (vezi toată discuția)
Formularul a1 C-Iulia C-Iulia Care sunt conditiile Obligatorii impuse unei firme pentru a aplica pentru formularul A1,Mai ales legat re TVA dar si restul. (vezi toată discuția)
Formular e 101 Chiriac Roxana Chiriac Roxana Buna ziua. Cunoaste cineva de unde se poate obtine formularul E 101 , care substituie A1??? (vezi toată discuția)