avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... amenda pentru munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

amenda pentru munca la negru

As vrea sa stiu cat este amenda (atat pentru angajator cat si pentru angajat) daca un angajat lucreaza la negru dar el este in concediu crestere copil.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 4 Aprilie 2012
1. Din Codul muncii:

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

2. Salariatului care este in CCC i se va putea si suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.
ms
Acestea sunt amenzile date de ITM, dar mai pot exista si alte amenzi date de ANAF ... munca la negru este o formă de manifestare a evaziunii fiscale..... sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, existând indicii cu privire la faptul că angajatorii se sustrag de la plata corectă a impozitelor şi taxelor către bugetul de stat prin nedeclararea sau declararea necorespunzătoare a sumelor de bani plătite cu titlu de salariu către persoanele angajate fără forme legale.
si imi puteti spune care ar fi amenzile date de ANAF, aproximativ
Legea nr.241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale :
Art. 8. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei prevazute la alin. (1).
(3) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) si (2) se pedepseste.

Art. 9. - (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a
operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea
fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in
echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in
echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani.

Alte discuții în legătură

Munca suplimentara nedeclarata IonutT1 IonutT1 Buna ziua! Imi cer scuze daca nu am incadrat intrebarea in forumul corespunzator. As vrea sa stiu ce risca o firma care conform CIM angajatii ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni lipsa contract de munca Costica33 Costica33 Ce pateste o persoana juridica care are la munca zilnic un angajat fara contract de munca? (vezi toată discuția)