avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Intreprindere Individuala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Intreprindere Individuala

Sunt cadru militar pot sa-mi fac o Intreprindere Individuala. E mai avantajoasa ca o Asociatie Familiala?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 09:37, 15 Martie 2012
Asociatia Familiala nu poate desfasura si o alta activitate cu exceptia celei pentru care este autorizata si nu poate avea salariati. Ca Intreprindere Individuala puteti avea salariati si va puteti inscrie cu pana la 8 -10 obiecte de activitate ( coduri CAEN) .


Vreau sa-mi deschid o sala de fitness. Pot sa vand racoritoare si suplimente nutritive in aceasta sala daca-mi deschid Af?. In cadrul AF-ului pot eu sa figurez ca principalul propietar si celalata persoana din familie sa fie doar instructor si vanzator?
Pot vinde racoritore si suplimente daca-mi deschid o IF? numarul minim la IF este tot de 2 persoane?
Conform O.U.G. 44/2008, art. 29
(1) Întreprinderea familială se constituie printr-un acord de constituire, încheiat de membrii familiei în formă scrisă, ca o condiţie de validitate. Acordul de constituire va stipula numele şi prenumele membrilor, reprezentantul, data întocmirii, participarea fiecărui membru la întreprindere, condiţiile participării, cotele procentuale în care vor împărţi veniturile nete ale întreprinderii, raporturile dintre membrii întreprinderii familiale şi condiţiile de retragere, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) Reprezentantul desemnat prin acordul de constituire va gestiona interesele întreprinderii familiale în temeiul unei procuri speciale, sub forma unui înscris sub semnătură privată. Procura specială se semnează de către toţi membrii întreprinderii care au capacitate de exerciţiu şi reprezentanţii legali ai celor cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
(3) În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, întreprinderea familială, prin reprezentantul său, poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

Documentele necesare infiintarii I.F conform 0.U.G. 44/2008:
.3 Documentaţia de susţinere a cererii de înregistrare în registrul comerţului şi autorizare a funcţionării întreprinderii familiale
3.1. Carte de identitate sau paşaport al fiecărui membru - fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul
3.2. Document care să ateste drepturile de folosinţă asupra sediului profesional, precum contract de închiriere, comodat, certificat de moştenitor, contract de vânzare-cumpărare, declaraţie de luare în spaţiu sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosinţă etc. - copie legalizată
3.3. Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului, care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii
3.4. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă pregătirea profesională, dacă aceasta este cerută, potrivit unor prevederi legale speciale
3.5. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experienţa profesională, dacă este cazul
3.6. Acordul de constituire şi procura specială, prevăzute la art. 29
4. Documente care atestă pregătirea sau experienţa profesională
Pregătirea sau experienţa profesională se atestă, după caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinţa, prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ, certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii, în vigoare la data eliberării acestuia, certificatul de competenţă profesională, cartea de meşteşugar, carnetul de muncă al solicitantului, declaraţie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfăşura activitatea pentru care se solicită autorizarea, eliberată de primarul localităţii respective în mod gratuit în cazul meseriilor tradiţionale artizanale, atestatul de recunoaştere şi/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobândit calificarea în străinătate, atestatul de recunoaştere a calificării dobândite în străinătate, în afara sistemului de învăţământ, orice alte dovezi care să ateste experienţa profesională.


Numarul minim de membrii pentru a putea infiinta o intreprindere familiala este doi.
raul83 a scris in alt topic, pe care l-am sters


Daca logodnica mea infinteaza o Intreprindere individuala (o sala de fitness) este vreo problema daca toate aparatele sportive sunt cumparate pe numele meu si o sa le foloseasca ea in cadrul intreprinderi?






Interventie moderator

Va rog, pentru aceeasi tema, cu mici variatiuni, ramaneti in acelasi topic. Astfel, discutia se intelege mai clar, in ansamblu si nu incalcati nici regulamentul de postare. :)

Multumesc pentru intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum infiintez o asociatie familiala si care ar fi avatajele si dezavantajele? mirabela81 mirabela81 Vreau sa infiintez o asociatie familiala si as dori sa stiu care sunt pasii si ce dezavantaje sau avantaje pot avea. (vezi toată discuția)
Lege pt intreprindere familiala SIMON ERZSEBET SIMON ERZSEBET sa deschid o asociatia familiala ce fel de acte am nevoie? (vezi toată discuția)
A.f. infiintare si deschidere punct de lucru adinaadina adinaadina Am si eu doua intrebari: -ce acte sunt necesare pentru a infiinta un A.F., (este vreo diferenta fata de intreprinderea familiala)? -dar pentru infiintare ... (vezi toată discuția)