avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere disciplinara in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere disciplinara in perioada de preaviz

o persoana a fost concediata disciplinar in timpul perioadei de preaviz primit pentru restructurare post. La momentul concedierii disciplinare (pt absente nemotivate de la serviciu mai multe zile la rand), persoana primise de o saptamana preavizul in care se mentiona faptul ca "in urma deciziei conducerii societatii urmeaza a se restructura postul ocupat de dvs si acordam preaviz de 20 zile in baza art 75 codul muncii, urmand ca sf perioadei de preaviz sa se restructureze postul". Din cauza absentelor nemotivate, persoana a fost convocata la cercetare, nu s-a prezentat, s-a emis decizie de concediere disciplinara. Persoana contesta in instanta succesiv, atat decizia de preaviz (mentionand ca contesta decizia de restructurare, deoarece in cuprinsul preavizului scrie ca acesta este acordat in baza deciziei conducerii de restructurare post - insa decizia de restructurare nu a mai fost emisa vreodata deoarece persoana a fost concediata disciplinar in timpul perioadei de preaviz), cat si decizia de concediere. Dosarele s-au conexat. Ce se imtampla in cazul in care persoana castiga pe concediere disciplinara? a solicitat repunerea partilor in situatia anterioara concedierii. Adica in care situatie anterioara, cea in care ea se afla in preaviz?

consider ca nu e admisibila contestarea deciziei de preaviz, dar daca instanta considera ca se ataca restructurarea in sine, societatea trebuie sa dovedeasca neaparat ca restruct a fost reala si efectiva la acest moment cand personnei inca nu i s-a comunicat decizia de restructurare, decizie pe care soc nici nu o poate comunica deoarece persoana afectata a fost concediata disciplinar? intre timp restructurarea postului s-a produs, el nemaiexistand in organigrama, insa soc nu are de ce sa-i comunice persoanei acest aspect (vreo decizie) deoarece ea nu mai este angajata pt ca a fost concediata disciplinar.
Cel mai recent răspuns: manea 2 , utilizator 13:56, 16 Mai 2012
Foarte interesant cazul. Ar fi interesant de vazut cum arata actiunile.

Daca persoana castiga pe concedierea disciplinara, va fi reintegrata.
Va ajunge in situatia anterioara, exact cum spuneti.
Se poate discuta intre doua scenarii la reintegrare:
1. se considera ca persoana a efectuat o parte din preavizul de restructurare
2. considerati ca nu a efectuat nimic din preaviz, revine ca orice alt angajat si decideti apoi ce veti face (posibil o noua concediere pentru desfiintarea postului)

Scenariile astea depind de multi factori, cel mai bine ar fi sa alegeti dupa finalizarea litigiului.
Depindeti in principiu de cum va aprecia instanta primul preaviz de concediere. Daca se pronunta cu privire la el, si vi-l anuleaza, si anuleaza si concedierea disciplinara, sunteti inapoi la punctul 0, ca si cum nu ati fi emis nici preavizul.
- daca instanta nu va anuleaza preavizul, il puteti considera valid, si doar intrerupt de perioada dintre concedierea disciplinara si data reintegrarii.

Sincer, dupa reintegrare, eu unul l-as lua de la capat cu concedierea din motive economice.
Oricum pana se finalizeaza litigiul va fi trecut o perioada de timp foarte lunga raportat la preaviz, pare mai "limpede" daca atunci veti reface toate actele.
Faptul ca motivele economice ale restructurarii sunt vechi - anterioare primei concedieri - nu afecteaza valabilitatea unei viitoare concedieri dupa reintegrare.

p.s. Exact din cauza intamplarilor ca a dvs., consider extrem de riscante concedierile disciplinare in preaviz de concediere sau de demisie. In astfel de situatii eu las omul sa lipseasca, il pontez nemotivat si nu il platesc, insa nu il concediez disciplinar. Prefer sa opereze incetarea normala. Oricum rezultatul e tot ala, problema disciplinara presupune riscuri si munca suplimentara, care nu aduc beneficii pe masura.
p.p.s. In cazul restructurarilor, consider ca nu este corecta succesiunea de acte: 1 - preaviz, 2 - decizie de concediere. Eu cred ca ar trebui sa existe un singur act, decizia, care s a cuprinda si termenul de preaviz, chiar cu riscul sa refaceti decizia de fiecare data cand se intrerupe preavizul. D-na avocat Romascanu are chiar aici pe forum unele argumente foarte ... motivante in acest sens. In ciuda faptului ca eu cred ca preavizul dvs. = decizie = manifestare de vointa facuta cu scopul de a concedia = ii lipsesc toate elementele impuse de lege, cum a observat salariatul = anulare in instanta, va doresc foarte mult succes.

Poate ne tineti la curent.
Pri precizarea facuta pe actiunea de contestare a restructurarii, avocatul reclamantului spune ca ataca decizia de restructuraare asa cum a fost comunicata prin preaviz, si implicit anularea si a actelor subsecvente acesteia (adica a preavizului), deoarece pt a se emite preavizul trebuia sa existe decizia conducerii privind restructurarea si pe aceasta reclamantul o ataca pt a dovedi ca restructurarea nu a fost reala si efectiva. Deci ma aflu in sit in care se ataca o decizie de restructurare care inca nu a fost emisa fizic si comunicata persoanei afectate. Invoc prematuritate si instanta respinge exceptia motivand ca actiunea a fost inregistrata dupa data emiterii deciziei de preaviz si raportat la art 268, lit a din codul muncii nu poate fi prematura. In cazul acesta de ce sa mai astepte cineva comunicarea deciziei de restructurare (avand termen 30 de zile pt a o ataca)?
Si pana la urma preavizul este sau printre actele care produc efecte juridice asupra CIM si care pot fi contestate in termenul de 30 zile? Eu zic ca nu, o astfel de actiune ar trebui respinsa ca inadmisibila.
Preavizul nu poate inchide CIM ci decizia, care se comunica la sf perioadei de preaviz (in cazul meu), cu toate acestea, fara a avea o decizie de restructurare poate reclamanta obtine o anulare a restructurarii pe motiv ca nu este reala si efectiva? Asta in conditiile in care eu nu depun in instanta decizia conducerii (de restructurare) in baza careia s-a emis preavizul si s-a procedat la restructurarea postului.
Probabil reclamanta asta urmareste, considerand ca are sanse mari de castig pe concedierea disciplinara, sa nu fie "reintegrata" pe un post deja restructurat, care nu se mai regaseste in organigrama. Insa, dat fiind ca repunerea in sit anterioara inseamna inapoi in preaviz, la sf perioadei de preaviz ii emit decizie de restructurare contestabila in 30 zile de la comunicare si nu acum cand inca ea nu e emisa.
manea 2 a scris:

Preavizul nu poate inchide CIM ci decizia, care se comunica la sf perioadei de preaviz (in cazul meu)


Repet, personal consider ca emiterea si comunicarea preavizului anterior comuncarii decizie de concediere este o greseala.
In opinia mea, nu trebuie sa existe 2 inscrisuri diferite, preaviz + decizie de concediere, si cu atat mai mult ele nu trebuie nici emise si nici comunicate in ordinea preaviz - primul , decizie de concediere - dupa.
Opinia mi-am format-o citind spete "divrgente".
Este mult mai logica existenta unui singur inscris, numit decizie, care sa aiba in cuprins si termenul de preaviz.
Concedierea in 2 etape mi se pare o inventie non- juridica, birocratica, a lucratorului de resurse umane, din motive gresite.

In speta dvs., preavizul este aproape de nulitate daca nu are in spate (cronologic) decizia de concediere.
Cu alte cuvinte, din preaviz rezulta cu certitudine intentia angajatorului de concediere. Desi aceasta intentie nu s-a manifestat formal printr-un inscris numit decizie, nu se poate tagadui ca intentia de concediere exista si s-a manifestat.
Astfel, actul "preaviz" fara decizie in spate e nul ca act juridic. Ati preavizat ce ? din moment ce decizia de concediere inca nu era luata?

Actul "preaviz" vazut ca o decizie de concediere este nul pentru ca ii lipsesc elementele impuse de codul muncii pentru decizie...
Din pacate pentru dvs., practica zice ca decizia de concediere nu se poate motiva prin elemente extrinseci (gen raport economic de restructurare). Toate motivele trebuie cuprinse in ea.


Acelasi tip de abordare l-am inatalnit si cu privire la pasul prealabil concedierii care se refera la oferirea locurilo vacante. Cand se face aceasta oferire ca sa fie inainte de decizia de concediere (lega zice ca trebuie sa oferi inainte de a decide concedierea), dar fara sa emiti pracic deciz de concediere.

manea 2 a scris:


Deci ma aflu in sit in care se ataca o decizie de restructurare care inca nu a fost emisa fizic si comunicata persoanei afectate.
In abordarea de mai sus, a fost emisa si comunicata decizia.

manea 2 a scris:


Preavizul nu poate inchide CIM ci decizia, care se comunica la sf perioadei de preaviz (in cazul meu), cu toate acestea, fara a avea o decizie de restructurare poate reclamanta obtine o anulare a restructurarii pe motiv ca nu este reala si efectiva? Asta in conditiile in care eu nu depun in instanta decizia conducerii (de restructurare) in baza careia s-a emis preavizul si s-a procedat la restructurarea postului.


Preavizul nu poate inchide CIM, corect. Nu in mod legal. Dar pe instanta nu o intereseaza cum inchideti dvs. cim, nu asta e chemata sa judece.
Reclamanta poate obtine anularea concedierii tocmai pentru ca nu are o decizie valabila, ci numai acel preaviz, care fata de ea, este decizie. Imperfecta, dar decizie.
Nici nu se va analiza fondul restructurarii, dcaa instanta va aprecia ca inscrisul preaviz e de fapt decizie.

Sansa dvs. este ca sanctiunea sa ramana in picioare.
Instanta s-a pronuntat. Respinge contestatia pe restructurare post ca neintemeiata si admite contestatia pe concediere disciplinara dispunand anularea deciziei, repunerea in situatia anterioara, cu plata salariilor datorate. Revin cu detalii la comunicarea sentintei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale nyusziful nyusziful Buna ziua, Intampin urmatoarea situatie, si va rog daca imi puteti da un raspuns: sunt o societate comerciala, care am delegat un angajat. Acesta a refuzat ... (vezi toată discuția)
Contestatie preaviz ionigeo ionigeo Postul meu a fost desfiintat in CA. al scolii. Printr-o terta persoana am primit decizia prin care CIM a fost desfacut si ca am primit preaviz. Este corect? Nu ... (vezi toată discuția)
Nu am primit decizia de concediere geoghibu geoghibu Buna ziua, Am lucrat la stat si am fost concediat ca urmare a restructurarii din iunie. Am primit 30 de zile preaviz (am avut functie de conducere) şi pe ... (vezi toată discuția)