avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită AM 90 DE ANI, UNDE SA MA DUC LA VARSTA MEA, AM MUNCIT ...
Discuție deschisă în Executare silită

AM 90 DE ANI, UNDE SA MA DUC LA VARSTA MEA, AM MUNCIT O VIATA....CINE POATE SA-MI FACA DREPTATE?


Buna ziua, dragi forumisti!
Va descriu o situatie grava din punct de vedere moral, in numele unei batrane batuta de soarta, in speranta ca ne veti da sfaturile de care avem nevoie. Eu sant vecina dansei.
Deci, batrana a vandut casa fiului ei, cu clauza de abitatie si intretinere pe durata vietii, transmisiunea proprietatii la data autentificarii contractului, iar intrarea in posesie la data decesului batranei..... in cazul nerespectarii de catre cumparator (fiul) a obligatiilor din contract , contractul sa fie desfiintat de plin drept, partile fiind repuse in situatia anterioara. Fiul X casatorit cu Y, au un singur baiat Z, la ceva timp moare sotia Z, ramane intretinatorul batranei fiul X.
La cati-va ani Z impreuna cu tatal sau X hotarasc sa faca imprumut la banca si o duc pe batrana la notar ....sa dea o declaratie pentu a-i ajuta la banca (asa i-au spus batranei), dar nu a fost asa , batrana a dat o declaratie ca renunta la drepturile ei din contract - abitatie si intretinere, asa le-a cerut banca pentru a putea pune ipoteca pe casa. Profitand de ocazie au facut si succesiunea lui Y, devenind mostenitor si Z dupa maica-sa.A lut imprumut Z de la banca, girant codebitor fiind X taica-su cu partea lui. La vre-o 2 ani de la data imprumutului moare X-fiul batranei. Nepotul Z a plecat din tara, nu mai vrea sa aiba grija de batranna, nici macar un telefon nu i-a dat, nu a mai platit ratele la banca, banca a scos casa la vanzare a adjudecat-o un domn, care acum a cerut incuviintarea executarii silite a debitorilor X si Z. Batrana, in timpul cat a durat executarea silita a debitorilor a facut contestatie la executare care se judeca si acum, a mai facut o actiune in anulare a declaratiei date la notar, obtinand hotarare def. si irev. pentru nulitate absoluta a declaratiei, acum are pe rol - rezolutiune contract v-c pentru neindeplinire a clauzelor din contract a mostenitorului debitorului obligatiei de intretinere, sa vedem ce sanse are.
Intrebare: Dar pana la rezolutiune, adjudecatarul,in urma incuviintarii excutarii silite are voie sa o evacueze pe batrana din casa atata timp cat are un drept activ de abitatie (declaratia de renuntare fiind nula cf hotararii), ce masuri sa ia batrana cand vine executorul - desi incuviintarea sa cerut impotriva debitorilor nu a batranei?
Credeti ca, la contestatia la executare care inca se judeca, sper sa fie ultimul termen, ca tert vatamat care a facut-o batrana daca prezinta hotararea care abia acum a iesit la executor o va lua in considerare ca are un drept de posesie si folosinta acolo? O pot da afara cu forta? Daca admite contestatia la executare se pot anula si actele subsecvente inclusiv actul de adjudecare?
Va multumesc anticipat, orice sfat e bunevenit!
Precizati aspecte contradictorii
Daca a fost formulata contestatie la executare.,pe cale de consecinta executarea silita nu se poate dispune
Or in situatia in care dvs precizati ca imobilul a fost adjudecat rezulta ca nu a existat hotarare care sa dispuna suspendarea executarii silite
Multumesc pentru promptitudinea de care dati dovada la mai toate cazurile din forumul avocatnet!
Deci, pe calea contestatiei la executare, nu sa platit cautiune pt suspendare executare si banca si-a vazut de treaba in continuare cu executarea. Instanta a tot amanat pentru citarea paratului debitor pentru lipsa de procedura, banca a depus intampinare cerand respingerea contestatiei ca facuta de o persoana fara calitate si interes, acum are termen la sfarsitul lunii martie. Pana acum nu a putut proba batrana ca are si calitate si interes pt ca nu se terminase procesul cu anularea declaratiei, acum are hotararea definitiva si irevocabila cu nulitate absoluta a declaratiei date la notar pt renuntare la drepturile ei si la termen sa arate ca are si calitate si interes.
Numai ca pana la termen, batrana e disperata ca orice om care nu stie ce-l asteapta ziua de maine, ca vine adjudecatarul cu executorul si o da afara din casa pentru predarea imobilului. Batrana nu mai are pe nimeni in viata care sa o sprijine. Actul de adjudecare are opozabilitate batranei, daca sa cerut incuviintarea celor 2 debitori fiul si nepotul, unul decedat altul plecat de 1si jumatate nu gaseste decat pe batrana care nu pt ea sa cerut incuviintarea executarii??
Daca nu ma fac inteleasa va rog s-mi puneti intrabari poate asa ma descurc mai bine, mii de scuze nu prea le am cu domeniul acesta.
Pentru contestatie nu are calitate batrana, nu ap dansei e / a fost executat silit. Cert e ca cel ce a adjudecat n-o poate evacua pe batrana.
Ziceti ca cel ce-a adjudecat a pornit o actiune de incuviintare.. ? poate de evacuarea lui x si y ?, Oricum, pe batrana n-o priveste, nu va putea fi evacuata.
Lucrurile se vor complica pt banca si noul proprietar daca batrana castiga si celalalt proces :) .


Multumesc pt colaborare d-na moderator gi_jane2!
Pentru contestatie nu are calitate dar are interes pt ca-i afecteaza un drept, nu ?
Pe portalul instantelor apare ca, creditor - adjudecatarul si debitori - cei 2 si cere incuviintarea executarii silite a debitorilor. Poate au gresit in loc sa ceara incuviintarea evacuarii..?? Cert e ca sa incuviintat executarea de catre instanta ceruta de catre adjudecatar. Ce trebuie sa faca batrana cand va veni adjudecatarul cu executorul? Sa deschida usa sau nu, batrana este bolnava se poate misca doar pana la baie cu ajutorul unui cadru metalic, e vai mama ei....!!!! Trebuie sa prezinte acte, ea tot ce are acte (contract v-c, si altele sant numai copii) originale nu are doar hotararea de anulare declaratie...?
casa batranei care sta in ea a fost executata silit de banca de aceea a facut contestatie la executare. La celalalt proces de rezolutiune mai dureaza, deabia in la jumatatea lunii mai, are primul termen, dar ea trebuie sa stranga bani pt taxa de timbru ca ia venit citatia sa plateasca 5990, dintr-o pensie de 950, nu prea are, dar se straduie altfel daca avea bani cerea sa preschimbe termenul mai aproape. Ar trebui sa castige procesul pentru ca debitorul obligatiei e pus deja in intarziere cu obligatia care in contract se spcifica, clar ca se desfiinteaza de plin drept daca nu-si achita obligatiile. Si mai este si un caz fortuit prin decesul debitorului (fiul), nu mai are cine sa indeplineasca obligatia.
Cu ce ma mai puteti incuraja...???:)!!
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
licamirela, utilizator
Daca doamna contesta faptul ca ap e vandut la licitatie pt neplata creditului, eu consider ca nu-i afecteaza vreun drept, deci nu are nici interes. Daca si-a recapatat dreptul de abitatie, pe dansa n-o intereseaza cine e proprietar. Indiferent cine e proprietar, nu va putea s-o deranjeze in folosinta si posesie.
Cred ca ar trebui sa mergeti la un avocat sa-i vada actele. Poate si cu hotararea aia prin care s-a anulat declaratia trebuie facut ceva, in final sa se reinscrie dreptul ei de abitatie.

Alte discuții în legătură

Contract v-c cu clauza de abitatie si intretinere - rezolutiune pe ncc licamirela licamirela Am un contract de v-c prin care vanzatorul si-a rezervat un drept de abitatie viager si intretinere pe tot restul vietii. Contractul este facut in 2002, as ... (vezi toată discuția)
Adjudecare desfiintata Lucc Lucc X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct ... (vezi toată discuția)
Ce e de facut ? licamirela licamirela Cu respect, pentru cei care ma pot lamuri cat de putin in urmatoarea situatie: Am vandut imobilul, fiului meu rezervandu-mi un drept de abitatie si ... (vezi toată discuția)