avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... coduri caen : de la 6201 la 6202
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

coduri caen : de la 6201 la 6202

Buna seara,

Va cer sfatul intr-o problema cel putin dubioasa la prima vedere:

PFA infiintat din 2006 pe CAEN 6201, norma de venit. Odata cu scoaterea codului din nomenclatorul activitatilor ce pot fi impozitate prin norma impusa, solutia de a ramane in continuare la norma de venit a fost schimbarea la 6202 (de fapt, activitatea efectiva este descrisa mai corect de acest cod, inclusiv contractual).
Am depus cererea la ORC de schimbare a codului activitatii si radiere a celui vechi in data de 6 Ianuarie 2012, rezolutia a fost solutionata in 9 ianuarie. In 23 Ianuarie am depus la Finante o notificare de schimbarea codului activitatii si o cerere de eliberare a deciziei de impunere pe 2012 pe baza normei de venit, conforme noului cod caen.
Pe 27 Februarie am primit o scrisoare de la finante cum ca nu se mai poate elibera decizie de impunere pentru codul 6201 incepand de anul acesta. Cateva zile mai tarziu, am contactat telefonic pe cei de la finante explicandu-le ca, anterior cererii de eliberare a deciziei de impunere be baza de norma, am mai depus o notificare de schimbare a codului de activitate. Dupa negare din partea lor, am solicitat interogarea la registratura, lucru care a dovedit existenta a 2 intrari in registru, intr-adevar.

Ce solutie mi s-a propus: din cauza ca activitatea nu se desfasura de la 1 Ianuarie pe codul 6202, ci doar din data solutionarii cererii de schimbare (9 Ianuarie), dansii considera ca cele 8 zile am functionat pe vechiul cod 6201, adica pe venit real. Mi s-a cerut depunere declaratiei 220 (acum, in Martie!) cu estimarea veniturilor si cheltuielilor pentru acea perioada pentru a calcula impozit aferent celor 8 zile, admitand, de asemenea, ca vor elibera si decizie de impunere pe norma de venit pentru restul anului.

Intrebarile mele sunt :

1) Este corecta si fara posibilitate de interpretare a rationamentului celor de la finante?
2) Admit procedurile fiscale revenirea la norma de venit dupa o perioada de impozitare la venit real la mai putin de un an?
3) Depunerea declaratiei 220 nu echivaleaza cu acceptul tacit de trecere la sistemul de impozitare pe baza venitului real? Cu alte cuvinte, exista certitudinea ca, dupa depunerea declaratiei, se va elibera decizie de impunere pe norma de venit si nu vor invoca faptul ca am inceput anul cu impozitare pe venit real si ca legea iti da optiune sa revii abia dupa 1 an?

Alte discuții în legătură

De la norma de venit la sistem real MikePort MikePort Buna ziua, Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma ... (vezi toată discuția)
Pfa norma - a disparut caen alexbejan alexbejan Spre surprinderea mea am observat ca acum in Galati a disparut codul caen 6202 de la norma de venit insa sunt 5829,6201,6203, 6209,6311,6312 Ce s-a ... (vezi toată discuția)
Trecere pfa de la sistem real la norma de venit Data Logger Data Logger Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: PFA infiintat in luna mai 2016, cod CAEN 6201, sistem real, si-a suspendat activitatea in perioada ... (vezi toată discuția)