avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit auto - proces discriminare?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit auto - proces discriminare?

Buna ziua,
Se poate intenta un proces de discriminare avand in vedere faptul ca impozitul auto nu se calculeaza dupa aceeasi formula pentru toti cetatenii Romaniei?
De ce un cetatean care detine un autoturism de capacitate cilindrica 2900cmc trebuie sa plateasca pe cmc o suma mai mare decat un detinator al unui autoturism de 1700cmc sau al unuia de 1300cmc (respectiv 0.745RON/cmc, 0.0952RON/cmc, 0.043RON/cmc)? Nu este discriminare?
Cel mai recent răspuns: octaviancu , utilizator 00:00, 10 Aprilie 2012
Daca apreciati util si necesar va puteti adresa Consiliului National pentru combaterea discriminarii,care este autoritatea competenta sa se pronunte
Referitor la diferentele de plata a obligatiilor ,trebuie sa cunoasteti ca acestea exista inclusiv la vehicule cu cilindree identica ,dar care difera prin noxa de poluare
La noi in tara, deocamdata, nu se tine cont la calculul impozitului auto (autoturism, persoana fizica, impozite si taxe locale) decat de capacitatea cilindrica (ORDONANTA DE URGENTA nr. 59/2010 din 30 iunie 2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal). Norma de poluare este subiectul altei taxe.
Ma intereseaza ce apreciati dumneavoastra si ce spun legile referitor la acest subiect.
Discriminarea reprezinta un comportament de excludere sau de reducere a accesului unor indivizi la anumite resurse.
Legea nr. 324/2006 defineste discriminarea ca fiind:
"orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice."

Este greu de sustinut si de probat drept discriminare ca "impozitul auto nu se calculeaza dupa aceiasi formula pentru toti cetatenii Romaniei"
Procedura de calcul a impozitului este unica , dar ,conditionat de caracteristicile distincte ale fiecarui autoturism variaza elementele de calcul,respectiv si obligatiile de plata
Din Legea 324/2006 eu retin urmatoarele:
ORICE DEOSEBIRE pe baza de CONVINGERI (merge si PRECUM SI ORICE ALT CRITERIU) care are ca scop RESTRANGEREA FOLOSINTEI SAU EXERCITARII...
Convingerea mea este ca autoturismul detinut de mine este singurul care-mi satisface preferintele, nevoile, etc.
Autoturismele se diferentiaza, intradevar, prin caracteristici distincte, in cazul nostru prin capacitatea cilindrica. A grupa capacitatea cilindrica la libera alegere a legiuitorului nu este o caracteristica a autoturismului. A taxa diferit pe unitatea de masura (cmc sau grupe de 200cmc cum spune legea) in functie de grupele alese de legiuitor reprezinta, pentru mine, DEOSEBIREA respectiv discriminarea.
In Austria (si acesta este un singur exemplu) se taxeaza autoturismele dupa puterea motorului. Taxa pe unitatea de masura este aceeasi pentru toti: 0.55 € x (kw-24)*f (unde "f" este numarul de luni pentru plata anuala in avans si "kw" puterea motorului exprimata in kw).
Poate fi "sustinut si probat drept discriminatoriu" acest caz?

Pareri?

Alte discuții în legătură

Incadrare capacitate cilindrica motor rotativ proiectareconstructii2007 proiectareconstructii2007 Buna ziua! Sunt posesorul unui autoturism Mazda RX 8, cu motor rotativ de 2x654 cmc, asa zice fabricantul. Registrul Auto Roman are insa alta parere, a ... (vezi toată discuția)
Taxa auto dumitrusimion33 dumitrusimion33 in decembrie 2010 am inmatriculat o masina sh 1587cmc euro2 177gco2/km din 2000 cu clima abs 4airbaguri geamuri si oglinzi electrice la care am platit ... (vezi toată discuția)