avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducerea vehiculelor incadrate in cat. A1 cu permis ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducerea vehiculelor incadrate in cat. A1 cu permis cat. B

Buna ziua,

Apelez din nou la comunitate pentru a face lumina intr-un caz destul de des intalnit. Este vorba despre conducerea vehiculelor din cat. A1 cu permis de conducere cat. B. Pe scurt, conform noului cod rutier, OUG 195/2002 modificat ultima data in decembrie 2017, categoria A1 cuprinde doua tipuri de vehicule:
a. motociclete cu capacitate cilindrica de pana la 125 cmc si putere maxima de pana la 11 kW, raportul putere/greutate fiind cel mult 0,1 kW/kg
b. tricicluri cu motor cu putere maxima de 15 kW.

Pana aici totul este destul de clar. Confuzia se creaza conform noului cod, cand la Art. 24 alin.1 punctul g) se face mentiunea ca pentru permisele din cat. B sunt valabile si triciclurile cu motor cu putere mai mare de 15 kW cu conditia ca detinatorii sa aiba 21 de ani impliniti.

Deci ce inteleg eu de aici este ca daca am un permis cat. B si 21 de ani impliniti, pot conduce un triciclu cu putere mai mare de 15 kW dar nu mai mic de 15 kW pentru ca acesta face parte din cat. A1 iar cu cat. B nu poti conduce vehicule din cat. A1 (total aiurea).

Intrebarile mele sunt:
Am inteles bine legislatia sau gresesc undeva?
Cat. B nu ar trebui sa cuprinda toata categoria A1 (atat tricicluri cat si motociclete cu capacitate cilindrica de pana la 125 cmc)?
Se poate conduce un scuter de capacitate 125 cmc cu permis cat. B (aceasta fiind intrebarea principala) stiind ca alte state din UE au cuprins cat. A1 in cat. B?
Cui ne putem adresa pentru o propunere de modificare legislativa?

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
for3v3r4u, utilizator

Alte discuții în legătură

Scuter 125 Tony49 Tony49 Buna ziua,as dori sa stiu din punct de vedere legal pot conduce un scuter de 125 cc. Cu permisul de categoria B?Au mai fost antecedente în judecată?Va intreb ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , am nevoie de un raspuns urgent. in urma cu cateva ... Alexandra_Ma Alexandra_Ma Buna ziua , am nevoie de un raspuns urgent. In urma cu cateva zile mi a fost deschis dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat B . Nu sunt româncă, ... (vezi toată discuția)