Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Insa m-am gandit la discriminare prin prisma a doi cumparatori dintre care primul vrea sa cumpere o locuinta veche, iar al doilea vrea una noua (puneti-va in situatia fiecaruia). La momentul 't' taxele sunt cele normale, exista un raport dat (de piata) intre preturile celor doua locuinte. La momentul 't+1' Guvernul elimina taxa pentru locuinta noua, deci cel ce vrea sa o cumpere pe asta e in castig, financiar vorbind, fata de cel care vrea sa cumpere una veche.
Deci asta vorbind de pe partea cumparatorilor. Sigur, ad literam Guvernul nu are ce sa-si reproseze, fiindca nu are ce TVA sa reduca si la locuinta veche (probabil asta e si smecheria folosita).
"Eu sunt vatamat in caz ca vreau sa vand locuinta veche, fiindca odata cu scaderea pretului de vanzare a locuintelor noi (dat de reducerea TVA) va trebui sa scad si eu pretul locuintei mele vechi, pentru a putea vinde.
Un lucru imi pare sigur: aceasta ordonanta e in defavoarea celor ce vand locuinte vechi
e data de Guvern, care nu trebuie sa fie defavorabil vreunei parti
Am judecat corect ?
Mi-a mai venit o idee, apropo de definitia discriminarii de mai sus: "Discriminarea inseamna fie (1) tratarea identica a unor situatii necomparabila". Cred ca aici, la (1), s-ar putea incadra, desi nu 100%. Adica taxa la vanzarea de locuinte noi tinde sa nu mai existe (e redusa cu 75% prin OUG), asa cum nu exista la vanzarea de locuinte vechi. Iar cele doua situatii (vanzarea locuintelor noi vs vanzarea locuintelor vechi) am cazut de acord ca sunt incomparabile din punctul de vedere al perceperii de TVA.
... Importanta ar fi blocarea acestei OUG. Sau eliminata discriminarea, in sensul acordarii de subventii SI la cumpararea de locuinte vechi, subventii care sa fie in acelasi procent cu reducerea TVA-ului la locuintele noi.
Care e procedura si in cat timp poate fi facuta contestatia ?
Daca se aplica TVA la vanzarea unui apartament vechi (cum e cazul apartamentelor proprietate a persoanelor juridice sau a celor fizice care platesc TVA), atunci reducerea se va aplica.Dar eu nu vorbesc de cazul vanzarii unei locuinte vechi de catre o persoana juridica, ci de catre una fizica. Persoanele fizice care vand locuinta veche sunt dazavantajate, nu cele juridice.
...
Nu sunt deloc de acord. Am mai spus: conteaza daca vanzatorul e platitor de TVA sau nu. O persoana care a cumparat acum un an un apartament nou si il vinde acum (desi tot nou e) nu va percepe TVA, iar o persoana juridica va percepe si plati TVA daca vinde un imobil vechi si va beneficia de noua masura.
Asta eu nu pot sa inteleg, iertati-ma. Inteleg sa fie asa in cazul in care ambele tipuri de apartamente ar costa X, iar cel nou sa coste in final x+19% prin aplicarea TVA. Totusi nu vad cum intr-o lume normala un apartament nou si unul vechi pot sa coste la fel! Daca se intampla asa ceva sincer mi se pare aberant si atunci e absolut normala scaderea preturilor super umflate... Nu se alta dar nu se compara standardele unui apartament nou cu cele ale unuia vechi, nici nu mai spun de confort. Pur si simplu nu au cum sa coste la fel.Eu nu zic ca costa la fel. Atractivitatea locuintelor vechi pentru un cumparator vine tocmai din diferenta de pret fata de o locuinta noua. Daca aceasta diferenta scade (asa cum se intampla in acest caz, al reducerii TVA), locuintele vechi vor pierde acest avantaj, principal, al pretului. Ca sa redevina la fel de atractive pentru cumparator, fata de cele noi, cum erau la momentul 't', vanzatorul lor trebuie sa mai scada din pret, ca alta solutie nu are.
Dar nu este...Ba sigur este. Eu sunt persoana fizica si vreau sa vand un apartament vechi si deci sunt in mijlocul problemei.
Eu cred ca nu....Prin urmare, eu cred ca da.
N-am inteles ce vreti sa spuneti. Tratarea identica inseamna aplicarea aceluiasi regim (fiscal) unor situatii diferite, ceea ce nu se intampla. In cazul de fata se aplica un tratament diferit (unii beneficiaza de scutire, altii nu) in situatii diferite (unii platesc TVA, altii nu). Repet, eu nu vad vro discriminare.Da, nu este, dar tinde. La fel ar fi si daca Guvernul ar reduce TVA-ul de la 19% la 0,0000000000000001%, n-ar fi nici o discrimiare legal (mergand pe argumentatia dvs, ad literam), dar practic este, fiindca acel 0,0000000000000001% e ca si cum n-ar fi.
Ordonantele de urgenta au putere de lege. Asa cum nu puteti ataca legea, nu puteti ataca nici OUG, cu exceptia neconstitutionalitatii. Ordonantele de urgenta trebuie aprobate de Parlament, chiar daca intra in vigoare inainte. E posibil ca parlamentul sa respinga ordonanta de urgenta, insa efectele acestui lucru sunt tot timpul nefaste si tare ma indoiesc sa fie cazul acum...Va multumesc (doar) pentru asta.:sorry::)
Va multumesc (doar) pentru asta.