avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renuntare la concediul pentru ingrijirea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renuntare la concediul pentru ingrijirea copilului

Am renuntat la concediul pentru cresterea copilului inainte ca copilul meu sa implineasca 1 an. (El e nascut pe 23 noi. 2006, eu am inceput sa muncesc din 06.11.2007). Poate e bine sa mentionez, ca m-am intors la lucru la alta firma decat de la care am iesit in concediu si am lucrat normal 8 ore pe zi 5 zile/ saptamana.
Dupa 1 an si cateva zile, studiind "CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONALPE ANII 2007-2010" am aflat ca, conf. CAP.2 Art. 17 alin (1) citez: "Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite".
Intrebarea mea este: Am dreptul sa cer retroactiv, aceste ore libere? Afecteaza in vreun fel firma, ca nu a respectat acest articol?

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:28, 20 Noiembrie 2008
Asa cum fac mai toti angajatorii din tara noastra, uita cand e vorba de un drept al salariatului sau.
Trebuie sa faceti cerere sa va capatati dreptul dvs., numai ca nu se poate acorda retroactiv ci de la data cererii dvs. Firma nu este afectata de faptul ca nu a respectat legea, poate spune ca nu ati solicitat dvs. acest lucru.
Daca va uitati si la art.17(5) din CCMUNN, se spune ca procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin CCM la nivel de unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program redus pentru mame? Ramona24 Ramona24 Mamele care decid sa se intoarca mai repede la munca din concediul de crestere a copilului de pana la 2 ani, pot beneficia de program redus la s erviciu? ... (vezi toată discuția)
Revenire la serviciu din ccc inainte de implinirea a 2 ani marcoalex marcoalex Buna ziua, In cazul in care revin la serviciu din CCC inainte de implinirea celor 2 ani si nu alaptez, mai beneficiez de program de lucru redus ? (vezi toată discuția)
Intoarcerea salariatei aflata in ccc ramona_tatulescu ramona_tatulescu La intoarcerea salariatei aflata in CCC inainte de implinirea celor doi ani prevazuti de lege pentru ingrijire copil, salariata are dreptul la program redus, ... (vezi toată discuția)