avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Conferinta \"Reglementarea medierii - o provocare ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Conferinta "Reglementarea medierii - o provocare pentru toti"

Astazi, la Palatul Parlamentului a avut loc Conferinta "Reglementarea medierii - o provocare pentru toti".

Programul conferintei a fost interesant din punct de vedere al temelor de discutie cat si a oratorilor implicati, care proveneau din diverse domenii de activitate, unde exista interes pentru sustinerea institutiei medierii.

Conferinta a fost structurata astfel:

1. Obligativitatea medierii
- discursuri sustinute de: Lector universitar deputat, reprezentant al Avocatului Poporului, reprezentant societate de formare si consiliere profesionala, Vicepresedinte al unei asociatii de mediatori.
Proiectul de lege care promoveaza obligativitatea medierii in anumite cauze si cu o anumita procedura, are sustinatori in primul rand in cadrul CSM, deoarece conform ultimelor statistici exista 5 milioane de dosare in instanta iar in anumite orase si cate 6000 de dosare per procuror. Proiectele pilot de introducere a obligativitatii medierii din Belgia, Italia si Ungaria au avut un real succes, reducand volumul de dosare (instanta si procuratura) cu 20%. In Romania dezbaterile avute in comisia de specialitate a avut sprijinul deputatilor implicati, urmand ca si aparenta sustinere a Ministerului Justiei ca fie exprimata, prin reprezentant in comisie.

2. Mediere in sistemul bancar
- discursuri sustinute de: Vicepresedinte banca cunoscuta, Director BNR, 3 reprezentanti asociatie in domeniul bancar.
Discutiile au avut in vedere disponibilitatea bancilor de a solutiona conflictele legate de creditele neperformante, acordate consumatorilor. Dupa cum bine stim, este foarte dificil sa negociezi reesalonarea platilor unui credit, in primul rand datorita mandatului limitat pe care il are ofiterul de credite, asa ca bancile doresc sa inlature acest neajuns, pregatind angajati desemnati care pot intra in mediere ca si reprezentant al bancii. Se lucreaza la stabilirea procedurilor si limitelor exercitarii mandatului dat angajatului.

3. Medierea in mediul de afaceri
- discursuri sustinute de: Presedinte asociatie de avocati mediatori, Presedinte institutie consultanti fiscali, Presedinte institutie a oamenilor de afaceri
Discutiile au fost indreptate cu precadere catre sectorul de stat, aici existand un potential urias in vederea solutionarii conflictelor aparute intre contribuabil si institutiile statului. Medierea in mediul privat functioneaza cu rezultate multumitoare dar este suficient loc pentru informare asupra medierii.

4. Medierea in cauzele de malpraxis
-discursuri sustinute de: Conferentiar universitar doctor, reprezentant Colegiul medicilor, 2 mediatori reprezentanti asociatie mediatori europeni
Foarte interesanta abordarea malpraxisului din punct de vedere al legislatiei in vigoare, referitor la faptul ca institutiile medicale raspund in solidar cu personalul medical acuzat de malpraxis, inclusiv in ceea ce priveste eventualele despagubiri acordate celui prejudiciat.
Chiar daca exista asigurare de malpraxis, medicii, cadrele medicale cat si institutiile medicale cunosc faptul ca societatile de asigurare nu acorda in totalitate despagubirile sau celelalte cheltuieli integrate unei actiuni in justitie.
In Germania sau Franta exista echipe de mediatori, pregatite special pentru cazuri de malpraxis, care se pun la dispozitia spitatulului, imediat ce apare o asemenea situatie. In Romania exista deja o asociatie de mediatori cu experienta in cauze de malpraxis.
Deasemenea s-a discutat si despre dificultatea dovedirii cazurilor de malpraxis in instanta, costurile care ar putea depasi daunele pentru pacientul afectat si neimplicarea asiguratorului.

Va rog expuneti parerile dvs. asupra subiectelor dezbatute (in mod deosedit asupra proiectului de lege privind obligativitatea medierii) . Dezbaterile pe propuneri sunt de interes atat pentru meditori, avocati cat si pentru justitiabili.

Multumesc anticipat pentru atentia acordata acestui subiect.

PS: din motive impuse de Regulamentul forumului, nu am putut trece denumirea asociatiilor sau societatilor si nici numele oratorilor. Daca doriti detalii, va rog mesaj privat.

Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 19:04, 24 Aprilie 2012
Consider ca medierea este esentiala asa cum am afirmat deja intr-unul din topicurile acestui forum. Faptul ca aceasta poate fi aplicata in toate tipurile de conflicte nu poate fi decat un mare avantaj. Promovarea intelegerii pe cale amiabila nu este decat poarta spre o atitudine civilizata.
Profit de ocazie sa intreb daca procedura de mediere este valabila/se poate aplica in cazul recuperarii debitelor de la propietarii asociatiilor de locatari?
Multumesc!
L.C.
Poate face obiectul medierii conflictul care tine de raporturile locative, de coproprietate sau vecinatate.
Orice conflict care are ca obiect drepturi asupra carora partile pot dispune poate fi supus medierii.
Multumesc frumos pentru confirmare. Voi face niste demersuri in acest sens cat de curand.
O zi frumoasa!
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea in domeniul medical -malpraxis Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Acest week-end, a avut loc mult asteptata Conferinta: [b]\\"Malpraxisul medical - Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul ... (vezi toată discuția)
Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere, in materie civila Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator La sfarsitul saptamanii trecute, la Timisoara a avut loc conferinta al carei obiect a fost proiectul privind promovarea medierii in cauzele transfrontaliere, ... (vezi toată discuția)
Subordonarea profesiei de mediator altor profesii? Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator Constat cu surprindere că se continuă cu o falsă temă în ceea ce priveşte coexistenţa medierii cu alte profesii. Astăzi mă voi referi la relaţia ... (vezi toată discuția)