avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Experti tehnici judiciari asistenti
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Experti tehnici judiciari asistenti

Care este rolul expertilor tehnici judiciari asistenti?
Cum pot sa intervina acestia in derularea unei expertize?
Cum pot sa faca cunoscut instantei punctul de vedere cand acesta nu este mentionat in raportul de expertiza al expertului desemnat?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 22:15, 30 Martie 2012
Denumirea corecta este expert desemnat de parte.
Expertul desemnat de parte ia parte la desfasurarea expertizei alaturi de cel desemnat de instanta sau de organul de cercetare penala.
Punctul dvs. de vedere se mentioneaza in cuprinsul raportului de expertiza. Mai exista posibilitatea ca punctul dvs. de vedere sa-l expuneti intr-o anexa la raportul intocmit de expertul desemnat de instanta sau de organul de urmarire penala
Buna seara.
In primul rand in conformitate cu Ordonanta nr. 2/2000 privind expertizele tehnice judiciare se mentioneaza :
,,Art. 18. - (1) Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa expertul tehnic judiciar numit sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, si un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta si incuviintat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, in calitate de consilier al partii, din categoria persoanelor prevazute la art. 11—14.
(3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participa la efectuarea expertizei in conditiile alin. (1) este stabilit de parte si de expert, de comun acord, in temeiul raporturilor contractuale dintre acestia, si este platit acestuia de catre partea care l-a nominalizat.
(4) Un exemplar original al documentului care face dovada relatiilor contractuale dintre parte si expertul tehnic judiciar sau specialistul care participa la efectuarea expertizei in conditiile prevazute la alin. (1), precum si a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel putin 5 zile inainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de catre expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.”
Daca considerati de trebuinta va pot atasa un model de contract pentru persoanele fizice.
Rolul expertului parte este sa vegheze si sa participe la constatari si masuratori ce urmeaza a fi transpuse in raportul de expertiza tehnica judiciara.cu respectarea corectitudinii aplicarii legislatiei si normativelor in vigoare la data elaborarii expertizei.
Daca punctul de vedere al expertului numit de instanta de judecata nu corespunde cu punctul de vedere al expertului parte se va intocmi un raport separat cu argumentele expertului parte.
Va doresc mult succes.Marin Baescu.
Expertul asistent nu ia parte la expertiza. El nu are dreptul de asistare la procedura si aparatura INEC. Doar intocmeste propriul raport cu rezultatele obtinute. Procurorul decide daca ia in considerare sau nu raportul. Daca expertul desemnat "sare calul" doar o parere avizata (expert asistent) poate fi luata in considerare de procuror. Pt asta e necesar expertul asistent.
Domnule Marian Baescu daca aveti un model de contract va raman indatorat
amcteam a scris:

Expertul asistent nu ia parte la expertiza. El nu are dreptul de asistare la procedura si aparatura INEC. Doar intocmeste propriul raport cu rezultatele obtinute. Procurorul decide daca ia in considerare sau nu raportul. Daca expertul desemnat "sare calul" doar o parere avizata (expert asistent) poate fi luata in considerare de procuror. Pt asta e necesar expertul asistent.


Cu tot respect, va spun ca faceti confuzie intre expertii judiciari si cei criminalisti.

Alte discuții în legătură

Calitate expert consultant - obligatoriu expert judiciar ? PFA Corneliu B. - Expert Evaluator PFA Corneliu B. - Expert Evaluator Am fost contactat de catre o parte implicata in proces pentru a-mi expune punctul de vedere in calitate de expert consultant. Mentionez ca nu am calitate de ... (vezi toată discuția)
Expert parte care nu are calitatea de expert judiciar. e inducere in eroare a instanței, ce ar trebui să facem noi acum? Annett Annett Buna ziua, Intr-un proces civil s-a dispus efectuarea unei expertize topografice. Instanta a admis, la cererea partilor, cate un expert parte. Eu am depus ... (vezi toată discuția)
Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)