avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Experti tehnici judiciari asistenti
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Experti tehnici judiciari asistenti

Care este rolul expertilor tehnici judiciari asistenti?
Cum pot sa intervina acestia in derularea unei expertize?
Cum pot sa faca cunoscut instantei punctul de vedere cand acesta nu este mentionat in raportul de expertiza al expertului desemnat?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 22:15, 30 Martie 2012
Aveti perfecta dreptate.
buna ziua , va listez mai jos un model de contract:
CONTRACT * (persoana fizicã)
De prestari de servicii, in calitate de expert tehnic judiciar desemnat de parte
Nr 0 /……………………

Cap.A.PARTILE CONTRACTANTE :

BENEFICIAR dl./dna,…………………………………………………,identificat/a prin BI/CI, seria .......... numarul………………… eliberata de ……………………………………la data de………………………cu domiciliul in orasul/municipiul …………….…………, …………………………strada……………………………………,. bloc ………… scara……..… etajul ………apartamentul …………, cartier………………………...…, sector………… judetul……………………… cod postal…………………………,
telefoane : ………………….. în calitate de reprezentant legal al beneficiarului şi

PRESTATOR, reprezentat prin ..........................................cu domiciliul in …………., .............. Bloc ............, Sc. …….., Ap. , C.P. ............, telefoane : 0238/……………şi 0723/………………, în calitate de expert tehnic judiciar în specialitatea construcţii si evaluari imobiliare, avand Legitimaţia nr........................., aflat în evidenţa Biroului Local de Experitizã al Tribunalului ............., expert tehnic judiciar desemnat de parte, a intervenit urmatorul contract .

Cap.B.OBIECUL CONTRACTULUI

Desemnarea domnului ……………………pentru a participa la masuratorile , constatarile si elaborarea Raportului de expertiza Tehnica Judiciara intocmit de expert tehnic judiciar desemnat de instanta de judecata în dosarul .............................................. a Judecatoriei/Tribunalului .............prin încheierea şedinţei din........................................,

Cap.C.VALOAREA CONTRACTULUI

Valoarea prestatiei este de ………………………………………………..lei, conform Anexei nr.1 la prezentul contract.

Cap.D.TERMENUL CONTRACTULUI

Prezentul contract se va derula pe o perioada de …………… de la data semnarii lui , cu posibilitatea prelungirii prin act aditional.

Cap.E. OBLIGATIILE SI RASPUNDERILE PARTILOR CONTRACTANTE

1.Obligatiile Prestatorului
i. Prestatorul se obliga sa duca la indeplinire obiectul prezentului contract.
Prestatorul in calitate de expert tehnic judiciar desemnat de parte va participa la masuratorile ,constatarile si elaborarea Raportului de expertiza Tehnica Judiciara intocmit de expert tehnic judiciar desemnat de instanta de judecata în dosarul............................a Judecatoriei/Tribunalului..........................................prin încheierea şedinţei din..................................,
ii. Prestatorul se obliga ca masuratorile , constatarile si elaborarea Raportului de expertiza Tehnica Judiciara se vor desfasura in concordanta cu normele in vigoare existente la data elaborarii si derularii contractului.

2.Obligatiile Beneficiarului
i. Beneficiarul se obliga sa puna la dispozitia Prestatorului toata documentatia stabilita de comun accord pentru elaborarea Raportului de expertiza Tehnica Judiciara.
ii. Beneficiarul se obliga sa vireze in termen de 5(cinci) zile de la semnarea prezentului contract suma stabilita la capitolul ,,C’’de …………………………………..…..lei in contul Biroului Local de Experitizã al Tribunalului ............ deschis la CEC Bank…….. : *contul colector al Biroului local de expertize ………… nr: COD IBAN RO……………………… *contul curent nr: COD IBAN RO…………………….. COD FISCAL …………….cu mentiunea ,, onorariu expert parte”. Beneficiarul va remite prestatorului o xerocopie dupa actul de plata .
iii. Pentru locatiile aflate in afara domiciliului Prestatorului, Beneficiarul va pune la dispozitie miloacele de transport adecvate si va suporta separat cheltuielile de diurna si cazare, (cheltuieli suplimentare stabilite de comun accord).

Cap.E. INCETAREA CONTRACTULUI

Prezentul contract înceteaza la :
a) La data expirarii contractului.
b) In cazul in care una din parti nu isi indeplineste obligatiile contractuale.

Cap.F. DISPOZITII FINALE

a) Prezentul contract reprezinta vointa partilor si este in conformitate cu legislatia in vigoare
b) Modificarea contractului este posibila numai prin act aditional semnat de ambele parti contractante
c) Neintelegerile partilor izvorâte din aplicarea contractului vor fi solutionate pe cale amiabila , iar când acest lucru nu este posibil competenta de solutionare apartine instantelor judecatoresti de domiciliu a prestatorului.
*Onorariu stabilit in baza Ordonanta nr. 2/2000, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara -Legea 208/2010 (Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 26 din 25/01/2000) ;CAPITOLUL III-Reguli procedurale privind expertiza tehnica judiciara Art. 18. – paragrafele (1,2,3,4),art. 19 si art .20 .
Buzau …………………….
Incheiat in doua exemplare originale

BENEFICIAR, PRESTATOR,
Expert tehnic judiciar
……………………………………….

ANEXA 1 la CONTRACT
de prestari de servicii, in calitate de expert tehnic judiciar desemnat de parte
Nr …………./……………………

Nota de evaluare a onorariului
In conformitate cu Legea nr.208/11.11.2010 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 2/2000, articolul 22, aliniatul (2)

:

CALCULUL DE ONORARIU
A.CHELTUIELI NEIMPOZABILE
1 Corespondenta
3 set x 2 buc . x …………................................................. a
2 Copii xerox
4set. x 20 pag./set x ……....................................................… b
3 Redactare
20pag x ……….. lei/pag c
4 Deplasare ………..– …………… tur -retur 60 km
2 x 60 km x 7 l/100 km x 6 lei/l d
5 Rechizite + buletine E.T.R. e
TOTAL A A
B.CHELTUIELI IMPOZABILE
1 Consultare arhiva a ore
2 Cercetare + masuratoare teren b ore
3 Document. +elab. raport de expertiza c ore
Total d ore
TOTAL B ….. ore x ….. lei/ora B

C.RETINERI LEGALE
1 Ministerul de Justitie 735 x 10% a
2 Ministerul de Finante 662 x 16 % b
3 Sanatate 556 x 5.5 % c
TOTAL C C
TOTAL ONORARIU BRUT CALCULAT(A+B+C) D



Buzau …………………….
Incheiat in doua exemplare originale


BENEFICIAR, PRESTATOR,
Expert tehnic judiciar
……………………………………….
Multumesc!
Cu stima
Stimate coleg, imi permit sa va dau urmatorul raspuns :
Nu exista denumirea de " expert tehnic judiciar asistent". In C.p.c. art. 201 : denumirea este : "experti desemnati de parti"
In C.p.p. art. 118 : denumirea este : "expert recomandat" (a se vedea continutul complet al articolelor)
In C.p.p. art. 122 :
"Cand sunt mai multi experti se intocmeste un singur raport de expertiza, daca sunt deosebiri de pareri, opiniile separate sunt consemnate in cuprinsul raportului sau intr-o
anexa."
Expertul parte (consilier)= denumirea uzuala a instantelor de judecata si a avocatilor= face ceea ce face si expertul desemnat (numit) de instanta (organul de cercetare), adica:
- primeste adresa de incuviintare a instantei in calitate de expert parte, sau ordonanta de efectuare a expertizei in care este mentionat special ca a fost incuviintat expert parte;
- studiaza dosarul;
- participa la efectuarea expertizei in teren, dupa ce a
fost convocat de expertul desemnat sau de partea care l-a
solicitat;
- conlucreaza cu expertul desemnat sau organul de cercetare
la intocmirea raportului de expertiza tehnica.
- semneaza : fara, sau cu obiectiuni raportul de expertiza
tehnica.
- prezinta separat, daca este cazul, opinia personala asupra obiectivelor expertizei prin : Punct de vedere la obiectivele expertizei sau Coraport de expertiza tehnica.
(A se vedea si art. 10 din Legea nr. 208/24.11.2010)
PRECIZARE :
Expertul parte (consilier), la fel ca si expertul desemnat de instanta - are obligatia sa raspunda corect si legal la obiectivele expertizei, sa redea cu fidelitate situatia concreta si reala din teren.Punctul lui de vedere, ca si al expertului desemnat de instanta, va fi analizat si
interpretat de judecator. El este cel care hotareste asupra expertizei tehnice, care este doar o proba in dosar.
Pana aici totul este corect si foarte bine.
Mai departe, practic in zilele noastre :
Astazi denumirea de expert parte (consilier) s-a banalizat.
Majoritatea avocatilor (si nu snut putini !!!!) solicita incuviintarea de expert parte(consilieri). De ce ???
Verificati definitia expertului.
De ce mai este nevoie de expert parte (consilier)? (iertati-mi expresia unui coleg : verificator la expert, expert la expert.)
De ce judecatorul accepta cererile la nesfarsit al partilor si avocatilor? (apropo de tergiversarea solutionarii cauzei dosarelor). Expertiza este o proba in dosar, de care
judecatorul are nevoie pentru a hotara corect si cinstit. De aceea apeleaza la un specialist numit expert tehnic judicar.De ce nu are incredere in opinia lui???.(nu comentez
aici situatiile cand intradevar sunt necesare opiniile mai multor specialisti).
Concret,subsemantul sunt de foarte multe ori in pozitia de expert parte (consilier). Dar, in foarte multe situatii sunt obligat sa intocmesc Coraport de expertiza tehnica, deoarece
opiniile mele sunt total diferite de ale expertilor desemnati de instanta, experti care sunt colegii mei.Oare este o situatie normala. Categoric NU. Ma opresc si mai discutam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate expert consultant - obligatoriu expert judiciar ? PFA Corneliu B. - Expert Evaluator PFA Corneliu B. - Expert Evaluator Am fost contactat de catre o parte implicata in proces pentru a-mi expune punctul de vedere in calitate de expert consultant. Mentionez ca nu am calitate de ... (vezi toată discuția)
Expert parte care nu are calitatea de expert judiciar. e inducere in eroare a instanței, ce ar trebui să facem noi acum? Annett Annett Buna ziua, Intr-un proces civil s-a dispus efectuarea unei expertize topografice. Instanta a admis, la cererea partilor, cate un expert parte. Eu am depus ... (vezi toată discuția)
Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)