avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
1-In calculul cotelor comune,nu are relevanta izolarea tevilor care le traverseaza apartamentul
2-Debransare de la sistemul centralizat,poate di executata numai cu respectarea procedurii si etapelor prevazute de
3-Teoretic ,in conformitate cu Legea Fundamentala orice cetatean al Romaniei are deschisa calea catre justitie .Problema prioritara consta in acea daca dvs detineti probe temeinice si indubitabile prin care sa dovediti ca "administratorul,vicepresedintele blocului si presedintelui cenzorilor " se fac vinovati de "furtul prin incarcarea facturii mele de caldura la plata intretinerii"
„Cu cât sunt mai puţini în sistem, cu atât costul energiei este mai mare. Pot să plătească poate nu cât ar fi normal, poate dublu sau chiar triplu. Dacă anul trecut au plătit 200 de lei pentru un apartament cu două camere, acum pot să plătească 300, 400, 600 sau chiar mai mult.” Petru Olariu – preşeditnele FALT
[ link extern ]
Eu care am ramas in sistemul centralizat nu am caldura in plus, dar de platit ajung sa platesc in plus pentru ca daca cei care se debranseaza nu isi si izoleaza tevile ei de fapt nu au renuntat la Colterm, au caldura in continuare de la Colterm, Numai la plata facturi de colterm vor sa renunte. Cand vrei sa tr contorizezi la gaz iti pui teava separata si nu iti faci contorizarea la teava care este comuna si mi-se pare corect. Numai COLTERMUL permite celor debransati sa aibe caldura in continuare de la ei dar vecini sa fie obligati sa plateasca. Daca tu stai la boc iti pui centrala, vecini iti platesc 40% din caldura, mi-se pare foarte rentabil sa te incalzesti cu centrala de apartament. Iti poti si opri centrala cand pleci din localitate, poate sa fie si -20 grade afara, centrala ta si caloriferele tale nu o sa inghete. Unul care are centrala si sta la casa daca face asa ceva ii va ingheta apa nu numai in calorifere si in centrala dar si la bucatarie si la WC. De unde are caldura sa nu ii inghete instalatile sanitare si caloriferele? De la vecini!!! De aici s-a ajuns la aberatia care este declarata de Petru Olariu – preşeditnele FALT. Intereseaza pe cineva? pot sa imi izolez blocul si tot o sa am pierderi pentru ca aceste pierderi nu sunt altceva decat furturi intre vecini. Statul nu mai suventioneaza caldura dar lasa sa se suventioneze locatari inte ei.

ynocentta a scris:

1-In calculul cotelor comune,nu are relevanta izolarea tevilor care le traverseaza apartamentul

Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti. Cotele comune sunt pentru incalzirea spatiilor comune. Ce treaba au spatiile comune cu proprietatea privata ?
Daca va refereati la coloanele verticale ce tranziteaza apartamentul, aceste intra la consumul individual, si nu la cotele comune.
Si izolarea acestor coloane binenteles ca are relevanta. Coloanele izolate au SET-ul mai mic. Cu cat este izolatia mai buna cu atat scade SEt-ul, deci automat si consumul de caldura.
1-In calculul cotelor comune,nu are relevanta izolarea tevilor care le traverseaza apartamentul

Pai atunci sa punem problema altfel; Sa zicem ca vecina care are centrala dar nu o are in apartament, ci pe casa scari. Teava care vine de la centrala in apartamentul ei are vre-o 12 metri si grosimea de 4 centimetri (nu ma pricep la tevi asa ca i-am masurat-o cu centimetru) aceasta fiind turul si returul ar fi la fel de 12 metri si la fel de groasa. Acum te intreb eu ; vecina mea ar incalzi casa scari cu teava ei? factura de gaz ar fi aceiasi cu cei 24 de metri in plus de teava calda de pe casa scari? Iti spun eu care ar fi consecinta; doamna respectiva ar pune un manson pe teava sa o izoleze si in pluz ar si zidi in jurul ei, asta ca sa nu ii rupa cineva izolatia si sa incalzeasca pe bani ei casa scari. Acest gest al ei se poate numi reducerea pierderilor de caldura. La noi in bloc sunt debransate 3 apartamente si daca faci un calcul simplu iti iese 36 m teava fierbinte pe tur si 36 metri teava calda pe retur. Doamna stie ca are caldura de la fraieri, deci daca nu izoleaza teava pot sa numesc asta si furt pentru ca eu platesc fara sa vreau si caldura ei.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
NCorina, utilizator
Si izolarea acestor coloane binenteles ca are relevanta. Coloanele izolate au SET-ul mai mic. Cu cat este izolatia mai buna cu atat scade SEt-ul, deci automat si consumul de caldura.

Daca dumneavoastra stiti asta si o exprimati in termeni tehnici, atunci si cei din Primaria Timisoara care lucreaza la departamentul tehnic ar trebui sa stie, precum si cei de la Colterm. Am facut o sesizare la avocatul poporului pentru atituninea cu care trateaza problema Primaria si Coltermul.
Domnul Octav povestea cum a-u reactionat cei de la primarie ;
revin cu inf.de ultima ora adica un locatar binevoitor mi-a facut sesizare la primarie ca sant debransat ilegal eu si mai 2 ap.insp de la primarie au venit acum o saptamina si mi-au zis ca sant ok legal chiar daca nu am de la colterm aviz favorabil,ieri au venit alti inspectori si mi-au zis ca sant ilegal si ca trebuie sa imi de-a amenda de 250 de lei in 48 de ore.
Din pct.lor de vedere sant legal dar trebuie sa imi dea amenda ca sa poata sa rasp.la sesizare dar tot ilegal ramin debransat.
Domnul s-a dus la Avocatul poprului si si-a contestat amenda. Lui nu i-se pare corect sa plateasca amenda, Nici mine nu mi-se pare corect nici atitudinea pe care o are Primaria si nici indiferenta Coltermului.
Am mai facut o sesizare la Primarie pentru ca raspunsul pe care l-am primit de la ei a fost in doi peri. Nu aparea scris cu nume prenume si numar de apartament cei debransati. In final administratorul i-a scazut de la caldura fara sa le ceara redimensionarea si fara sa isi izoleze tevile.Pe administrator il doare in cot, el nu sta la noi in bloc si nu il afecteaza cu nimic faptul ca se mai debranseaza locatarii in continuare si in vara asta. Domnul O a fost primul care s-a debransat ilegal si dupa el s-au debransat si ceilanti doi. Inca 4 apartamente vroiau sa isi taie caloriferele fara sa ceara aprobarea Coltermului. In urma certurilor si a sesizarilor mele au renuntat sa isi taie caloriferele in vara anului 2011. Vine vara si ma gandesc cu groaza ca isi vor taia si alti caloriferele si cei de la Primarie si Colterm nu fac nimic iar administratorul nostru ii v-a scadea si pe urmatori de la caldura.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)