avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri caldura in condominiu cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si CT

Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe lege.
Blocul în care locuiesc are instalate repartitoare în baza cărora se defalcă energia termică pe apartamente. Contractul cu prestatorul autorizat , care realizează acest serviciu a expirat în 13.02.2013, dar a fost prelungit în urma adresei nr......../28.01.2013, la cererea proprietarilor celor 5apartamente care mai sunt racordate la sistemul centralizat si pe care îi reprezint. Prelungirea acestui contract este contestată de cei care între timp şi-au pus centrale de apartament şi nu mai vor acest serviciu, fiind nemulţumiţi că sunt puşi, conform legii, la plata consumului de energie termică ce le revine din factura de caldura, pentru conductele din apartament şi părţile comune. Conform contractului, acesta se prelungeşte automat dacă, cu 90 de zile înainte de expirare nimeni nu cere rezilierea. Dintre cei zece care au centrale, doar 8 şi-au exprimat în scris dorinţa de a renunţa la contract, conform Proces verbal al Asociaţiei de proprietari şi depus la furnizorul de servicii, dar nu au respectat termenul de 90 de zile.
Menţionez că în februarie 2013 la furnizorul de energie termică , figurau doar 7 apartamente debranşate şi nu 10 câte sunt de fapt. Deasemeni, proprietarii din 5 apartamente debranşate au taiat tevile de încalzire din apartament fără aprobarea asociatiei sau a furnizorului de energie termica. Conform Legii 51/2006 art.47; Legii 325/2006 art.33,34,45 si Legii 91/2007 art.254 lit.g,k,l,p, faptele de mai sus constituie contraventii. Si conform legii 230/2007 art.11alin.1si 2 si art.14.:
“Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu. “
Noi, cei 5 proprietari beneficiari ai sistemului de termoficare am investit în aparatura de contorizare (la insistenţele asociaţiei) şi dorim să ni se recunoască dreptul de a decide cum să ni se stabilească consumul pe calorifere şi să beneficiem de avantajul de a plăti cât consumam şi cât putem plăti. Deci dorim sa prelungim contractul cu prestatorul de servicii si sa beneficiem in continuare de contorizare.
Va rugam sa ne spuneti, in baza caror legi, cei care nu mai sunt bransati la sistemul de termoficare, pot hotarî pentru cei ramasi in sistem si care au repartitoare, modalitatea in care sa li se defalce consumurile pe calorifer.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:53, 30 Martie 2013
Aspectul ca parte din proprietari au inteles sa renunte la sistemul centralizat de incalzire,nu constituie temei legal pentru ca acestia sa fie exonerati de la plata c/v parti comune
Nu ne-ati spus cate apartamente are blocul si cati au CT - este f. important pentru a putea continua discutiile.
In principiu, este economic sa faci repartizarea costurilor cu incalzirea daca peste 80% dintre proprietari doresc acest lucru. Vorbesc de faza initiala. Ei, la inceput asa o fi fost si la dvs, dar acum ati mai ramas 5 apartamente racordate la sistemul centralizat si nu mai putem vorbi de
elementul economic. In fine, daca prop. celor 5 apartamente doresc mentinerea contractului cu firma, nu cred car ar fi vre-o problema pentru ceilalti, deoarece si intr-un caz si in celalalt acestora li se vor repartiza costuri cu incalzirea spatiilor comune si a tevilor verticale.
Ca cat nr. apartamente bransate va fi mai mic, cu atat pierderile vor influenta negativ bugetul atat a celor bransati cat si a celor cu CT - daca nu luati masuri speciale de izolare a tuturor tevilor din subsol, spatii comune, precum si sectorizarea instalatiei de incalzire pe verticala. Acest ultim aspect se pare ca s-a si intamplat, adica ce dvs. ati fi de acord ca agentul termic sa circule brambura prin tot blocul, daca pe anumite ”sectoare” nu este nevoie? Deci vedeti ce faceti ca acest ag. termic sa mearga pe traseul cel mai scurt pentru a incalzi numai apartamentele bransate - in masura in care acest deziderat poate fi efectuat si tehnic.
In bloc sunt 15apartamente si 5 ap. sunt inca la sistemul de incalzire centralizat. Cei cu CT vor sa renuntam la repartiroare, deci la contractul cu firma care face calculele, ca apoi in
sedinta asociatiei sa hotarasca ei daca, cat si cum vor plati caldura mai ales cea din tevile verticale, spunand ca ei sunt majoritari. Intrebarea mea era daca exista temei legal sa ne oblige pe noi sa renuntam la sistemul cu repartitoare.
In legatura cu eficienta traseului de incalzire, cred ca de acesta este raspunzator in primul rand furnizorul de energie termica, el fiind cel care le-a dat aprobarea debransarii si avea obligatia sa le cereara, conform legii, realizarea echilibrarii instalatiei daca era cazul. Mentionam insa ca 3 apart. nu figureaza debransate, deci nu stim daca dupa debransarea ilegala, zic eu, instalatia mai este in regula. Deci la furnizorul de energie termica figureaza 7ap. debransate si 8ap. in sistemul centralizat. Pot sa presupun ca celor trei debransati ilegal nu le-ar mai fi dat voie furnizorul sa se debranseze fara echilibrarea instalatiei pe banii lor, asa zice legea si poate asa ar fi renuntat acestia la debransare. Cam asta este situatia. Multumesc.
Cei cu centala considera ca nu trebuie sa plateasca nimic adica ZERO lei. Va dau cazul blocului meu; sunt 6 debransati ilegal adica figureaza inca la Colterm, nu au facut echilibrearea hidraulica si redimensionarea instalatiei. Am facut nici nu mai stiu cate sesizari la PRIMARIE, PROTECTIA CONSUMATORILOR, POLITIA COMUNITARA SI COLTERM. Raspunsul primariei a fost ca trebuie sa plateasca pentru caldura furnizata de tevi si caldura din spatiile comune. Concret luna aceasta am platit 190 lei caldura iar cel debransat a platit 19 lei. Blocul nostru plateste si vara caldura nu numai iarna cred ca iarna platim 60% si vara 40% din factura. Din cele 6 apartamente debransate 2 sunt tinute goale fara a isi instala o centrala termica. Apartamentul meu este de 2 camere si are suprafata de 47 m patrati. Va rog sa imi spune-ti cat plateste unul care este debransat la dumneavoastra in bloc si cat plateste cel care este in continuoare client al incalziri centralizate?
Cred ca pe mine ma intrebati de costuri... Eu acum sunt acasa, dar promit ca pot sa va trimit niste situatii centralizatoare pe care ni le intocmeste firma care calculeaza costurile cu incalzirea prin repartitoare de costuri. Pot sa va trimit si situatia unei scari la care calcularea nu se face prin repartitoare, ci pe sup. utila; la aceasta scara s-a hot. in AG ca 10% din factura sa reprezinte costurile pe suprafetele comune - in conditiile izolarii tuturor conductelor orizontale de distributie (din subsol si o parte pe casa scarii). Pot sa va spun de pe acum ca sumele nu sunt exagerate.
Sa nu credeti ca aceasta repartizare a fost chiar asa usor de aplicat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare caldura insomniak74 insomniak74 Sunt debransat de la caldura centralizata de mai multi ani si am surse proprii de incalzire. NU AM SEMNAT NICIUN CONTRACT CU ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli incalzire CristiACB CristiACB Sunt un presedinte de Asociatie de Proprietari dintr-un bloc cu 10 etaje. S-a dorit debransarea totala a Asociatiei de la furnizarea centralizata de energie ... (vezi toată discuția)