avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptie la evaziune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptie la evaziune

Buna seara!

Imi poate spune cineva care este termenul de prescriptie pt o pers fizica, respectiv o pers juridica, pentru o evaziune pentru o suma de pana la 50.000 euro?

Va multumesc!
Datele mentionate sunt insuficiente pentru a creiona conditiile si circumstantele ,calitatile persoanelor vinovate,astfel incat este hazardat a emite o opinie
Daca evaziunea a fost probata in conditiile legii si autoritatea in drept a constatat existenta prejudiciului si a individualizat persoanele responsabile,urmeaza ca instanta de judecata sa se pronunte prin hotarare
Potrivit art. 13 din Legea nr. 87/1994,
fapta de a nu evidenţia prin acte contabile sau alte documente legale, în întregime sau în parte, veniturile realizate, ori de a înregistra cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale, dacă au avut ca urmare neplata ori diminuarea impozitului, taxei întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală.

Prin înregistrarea unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, se înţelege întocmirea unor acte justificative false pentru cheltuieli care nu au fost făcute ori au fost mai mici decât cele consemnate în documentele justificative cu consecinţa diminuării impozitelor datorate statului.
Deşi infracţiunea de evaziune fiscală este o infracţiune complexă, latura obiectivă presupunând şi înregistrări contabile inexacte, cu consecinţa denaturării veniturilor şi cheltuielilor - dacă pe lângă efectuarea unor înregistrări fictive s-a realizat falsificarea unor acte de evidenţă primară, care au stat la baza acestor înregistrări, situatia se modifica si pot fi retinute si infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, deoarece aceasta are o autonomie distinctă, ce excede conţinutului complex al evaziunii fiscale.
Privitor la problema care va intereseaza,termenul general de prescriptie este de 3 ani, insa in materie fiscala acest termen de prescriptie este de 5 ani, cu exceptia cazurilor de infractiuni fiscale, de exemplu evaziunea fiscala, cand termenul este de 10 ani.
Insa termenul de prescriptie incepe sa curga in momente diferite, de la caz la caz. Pe de alta parte, acest termen poate fi suspendat (cand in calculul termenului nu se include o perioada de timp) sau poate fi intrerupt, cand se considera ca termenul incepe sa curga din nou , fara sa se ia in considerare perioada deja implinita din respectivul termen .



Va multumesc mult!
Inca o intrebare indraznesc sa va adresez:
termenul de prescriptie, in materie fiscala, se suspenda din momentul efectuarii controlului ANAF, al sesizarii Parchetului sau din momentul inceperii urmarii penale?

Va multumesc inca o data!

O seara buna!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
Gilia_stud, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie ariana03 ariana03 Buna ziua as dori sa stiu care este termenul de prescriptie in cazul infractiunii de evaziune fiscala. va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Administrator nominal / coordonator "din umbra" ContSters156394 ContSters156394 Daca un srl are un administrator nominal X, dar activitatile acesteia, prin care se evazioneaza statul, sustragandu-se de la plata taxelor si impozitelor, sunt ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp se prescriu datoriile foarte vechi catre cnas? simona.belinco simona.belinco Buna ziua, Am avut un PFA pe care l-am inchis in anul 2005. La acea vreme nu se stiam ca trebuie sa platesc CASS si am ramas cu datorii. Am achitat datoriile ... (vezi toată discuția)