avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contul 473
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contul 473

Cineva mi-a zis ca la sf anului daca 473 are sold debitor atunci se inchide cu contul 658.08. E corect? Si daca are sold creditor cu ce cont se mai inchide, cu un cont de venit?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: amalianeag , utilizator 22:39, 22 Martie 2012
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor in curs de clarificare, ce nu pot fi inregistrate pe cheltuieli, sau alte conturi in mod direct, fiind necesare cercetari si lamuriri suplimentare.

Contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" este un cont bifunctional.

In debitul contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se inregistreaza:
- platile pentru care in momentul efectuarii sau constatarii acestora nu se pot lua masuri de inregistrare definitiva intr-un cont, necesitand clarificari suplimentare (512);
- sumele restituite, necuvenite unitatii (512, 531).

In creditul contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se inregistreaza:
- sumele clarificate trecute pe cheltuieli, precum si sumele incasate in conturile de trezorerie si necuvenite (512, 601 la 658).

Soldul contului reprezinta sumele in curs de clarificare.

Nu inchideti contul 473, doar pentru ca asa v-a spus cineva.:)Cititi cu atentie functiunea contului.Soldul lui reprezinta sume in curs de clarificare, nu-l inchdeti cu un cont de cheltuieli sau venituri, asa, la intamplare.
Operatiunile care nu pot fi inregistrate direct in conturile corespunzatoare, pentru care sunt necesare clarificari ulterioare, se inregistreaza provizoriu, in contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare".

Sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre entitate intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii. (Ord. 3055/2009)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasari nepredate la caseria unitatii LauraRatiu LauraRatiu Buna ziua Unul din angajatii firmei a incasat de la clienti si nu a predat toata suma la caserie (a falsificat chitante) . Are dosar la politie, nu e de gasit ... (vezi toată discuția)
Plati card mutzunake mutzunake Buna Ziua, Am un card de debit pe firma , cu care platesc diverse cumparaturi , gen Billa, Selgros , masa servita . La fiecare plata cu cardul pe langa ... (vezi toată discuția)
Ct 473 corina98 corina98 Buna seara .Rog pe cineva sa-mi solutioneze problema. in iunie se implinesc 3 luni de cand am inreg.o suma marisoara in 473 reprezentand un camion cu marfa ... (vezi toată discuția)